A Magyar Szent Család nyomában - Tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében

 A Székesfehérvári Egyházmegye 1.499.978.615 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében GINOP-7.1.4-16-2016-00006 projektszámmal.

A projekt célja a Magyar Szent Család tematikus út kialakítása, amely innovatív eszközökkel elsősorban a vallási és kulturális turisták igényeinek megfelelően hozzájárul a keresztény Magyarország bölcsőjének megismeréséhez, a mind vallási, mind történelmi értelemben, emellett a család szerepénk fontosságát hirdeti.

További cél, hogy Székesfehérváron, Bodajkon, Vértessomlón a projekt hatására a középkorban elindult zarándoklatok feléledjenek, és új, nagyon aktuális tartalommal megtöltött búcsújáró hellyé váljanak elsősorban a családok számára. További hosszú távú cél, hogy a történelem iránt érdeklődők, a kulturális turisták és a diákcsoportok a keresztény Magyarország gyökereiről – Szent Istvánról és Szent Imréről - való ismereteik bővítése érdekében egyértelműen a Szent Család tematikus utat válasszák ismereteik interaktív formában történő bővítéséhez.

A projekt megvalósulása három települést és öt helyszínt érint: a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpont és Kiállítótér, további állomások Székesfehérváron az egykori ferences rendház, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Bodajkon a Segítő Szűz Mária Kegytemplom és a Szent Imre Zarándokház, továbbá Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony templom.

A projekt keretében az alábbi építések, fejlesztések, felújítások megvalósítása tervezett:

Székesfehérvár:
Látogatóközpont és Kiállítótér (főhelyszín): A Püspöki Palota kertjének végében, a Lakatos utca felől kialakított bejárattal egy új látogatóközpont épül, mellyel egy alternatív városkapu nyílna a városba érkezők számára a Püspöki Palota és a középkori romkert között.
Az épületben fogadótér, interaktív kiállítás, ajándékbolt, kőtár, látványraktár, tematikus kiállítótér létesül, az épület emeletén múzeumpedagógiai foglalkoztató termek kerülnek kialakításra. Ezen helyiségek kialakítása keretében kiállítási installációk építése, elektromos alapszerelése, az interaktív kiállítási berendezések alapszerelése, középkori kiállítási elemek – kőfaragványok – telepítése, interaktív élményeket adó eszközök beszerzése, végül pedig múzeumpedagógiai interaktív eszközök beszerzése valósul meg. Az épület teljes fűtési rendszere megújuló energiával, hőszivattyús fűtési rendszerrel kerül kialakításra.

Egykori ferences rendház: az épületben található az Egyházmegyei Múzeum, amelynek felújítása már megtörtént saját forrásból, viszont a földszinti részen lévő udvar és központi konyha felújítása a projekt keretében tervezett. Sor kerül a homlokzat részleges rekonstrukciójára, valamint a jegypénztár – kegytárgybolt – fogadótér látogatóbarát átalakítására. A belső udvar a zarándokok fogadására alkalmas térré alakul, ahol kisebb rendezvények, koncertek bonyolítására is lehetőség nyílik. A fejlesztés keretében sor kerül az épület akadálymentesítésére, lift, és akadálymentes mosdó kerül kialakításra. Az építési munkákon kívül beszerzünk interaktív élményeket adó eszközöket és a konyha felszereléséhez szükséges eszközöket.

Püspöki Palota: a projekt keretében sor kerül az épület részleges – látogató útvonalat érintő – rekonstrukciójára. Az épület többi része – a kettős finanszírozást elkerülve, elkülönítetten – hazai forrásból kerül felújításra.

Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház: a projekt keretén belül a földszinten akadálymentes mosdó létesítése és felvonó építése valósul meg, valamint a rendezvények megtartásához szükséges eszközök beszerzésére kerül sor.

Bodajk:
Segítő Szűz Mária Kegytemplom és a Szent Imre Zarándokház: 56 férőhelyes zarándokszállás kerül kialakításra, az épület átépítésével együtt. A földszintre tervezett a recepció és a többi kiszolgáló helyiség, két egyágyas szoba, a vizes helyiségek és az akadálymentes fürdőszoba. A tetőtérben a többi szoba (egy 11, egy 8 és 5 db 5 ágyas szoba), valamint fürdőszobák, a mosó-szárító és a gépészeti helyiség lesz megtalálható. A volt gondnoki lakás az udvar felől külön bejárattal közelíthető majd meg, itt a két szobában 5-5 fő elhelyezésére van lehetőség. Az átépítés során a földszint teljesen akadálymentesen, a tetőtér pedig részben akadálymentesen kerül kialakításra. A zarándokszállás melegvíz-ellátását és a fűtésrásegítést napkollektor biztosítja.

Vértessomló:
Sarlós Boldogasszony plébánia: a projekt keretében eszközbeszerzés valósul meg a rendezvények színvonalasabb lebonyolításához. A templom melletti tér megújul, a családok számára „Szent Család mesetér” interaktív játszótér kerül kialakításra.
A kegyhelyek, a látogatóközpont, a múzeumok szolgáltatásai az év minden napján, szezonalitástól függetlenül a zarándokok és az ide látogató családok, turisták számára igénybe vehetőek lesznek. Egyes szolgáltatások kizárólag előzetes egyeztetés útján érhetőek el (pl. szálláshely, idegenvezetés).

A projekt munkálatai 2017-ben kezdődnek, és várhatóan 2019-ben fejeződnek be.

 

Letölthető anyagok:

Előkészítő szakasz szóróanyaga


< 2021. április >
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk