A rászorulók hatékonyabb segítéséért - Karitász alapkőletétel - beszámoló

2019. 04. 08. | | 2019. 04. 09.

 

 

A rászorulók hatékonyabb segítéséért – Letették a Katolikus Karitász Fehérvári Logisztikai Központjának alapkövét az Alba Ipari Zónában

2019.04.08. – A karitatív szervezetek intézmények, modellprogramok és segélyakciók működtetésével jelentős mértékben részt vesznek a szociális gondoskodás területein a rászorulók ellátásában. Az országos hatáskörű és jelentőségű segélyszervezetek infrastrukturális fejlesztésére kiírt EFOP pályázaton a Katolikus Karitász 650.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el egy logisztikai központ létrehozására. Székesfehérvár önkormányzatának további támogatásával az Alba Ipari Zónában indulhat el idén áprilisban a beruházás. Az alapkőletétel ünnepségét Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke nyitotta meg.

A Karitász elnöke elmondta, a segélyszervezetek, így a Katolikus Karitász is saját forrásból, adományokból és költségvetési támogatásokból biztosítják működésüket, a rászoruló célcsoportokért végzett programjaikat. A fejlesztésre, a kapacitások bővítésére nincsenek elegendő forrásaik, így ez a forrás nagyon fontos volt a szervezet raktárbázisainak, eszközparkjának bővítésére, továbbá a meglévő ingatlanok fejlesztésére és ezen keresztül a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása, segítése szempontjából.

A kormány a segélyszervezeteknek mintegy 4,5 milliárd forint támogatást biztosít, így az ország harmincöt településén, negyven helyszínen valósulhatnak meg beruházások – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az államtitkár beszélt az összefogásról, amely lehetővé teszi hat nagy karitatív szervezet 650-650, míg a három kisebb 200-200 millió forintos támogatását. „Ez a hatalmas fejlesztés azért is jelentős, mert 9 éve kiüresedett a karitatív szervezetek támogatása, és nem voltak megfelelő rendelkezések tevékenységük biztosítására.”

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Karitász munkájáról, a másokról való gondoskodásról, mint nemzetstratégiai ügyről beszélt. Hangsúlyozta, a szociális terület lényege a közösségépítés, és nem egy bajbajutott ember magánügye, és nem is a bajbajutott ember és az állam magánügye – az mindannyiunk ügye.”

Ünnepnapnak nevezte az alapkőletétel eseményét dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, aki az építési helyszín fontosságát emelte ki. „Egy hosszú évtizedek óta fejlődő ipari gazdasági környezetben Székesfehérvár megmutathatja, hogy a jelentős magyar tulajdonú cégek között méltó helye van a karitatív szervezetnek.”

A Székesfehérváron épülő karitász logisztikai központot Forgács József projekt szakmai vezető mutatta be, aki elmondta, a létesítmény a helyi és környékbeli, valamint a nyugati országrész szociális feladatellátását biztosítja, valamint az önkéntesek bázisa is lesz.

A segélyszervezetek, így a Katolikus Karitász is saját forrásból, adományokból és költségvetési támogatásokból biztosítják működésüket, a rászoruló célcsoportokért végzett programjaikat. A fejlesztésre, a kapacitások bővítésére nincsenek elegendő forrásaik, így ez a forrás nagyon fontos volt a szervezet számára. A Katolikus Karitász hálózatának infrastrukturális fejlesztése a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása érdekében” elnevezésű projekt keretében 3 helyszínen 1 meglévő épület felújítása és a szolgáltatások bővítését, a rászoruló célcsoportok igényeit figyelembe vevő bővítése, valamint 2 új logisztikai, koordinációs központ építése, továbbá fejlesztési, katasztrófavédelmi és szociális célú eszközök, járművek beszerzése valósul meg. A fejlesztések során a Katolikus Karitász új központjai Felsőzsolcán és Székesfehérváron, a célszerű kialakítással és a szükséges eszközök beszerzésével katasztrófa- és vészhelyzeti mentéshez, gyorssegélyezéshez, újjáépítéshez szükséges tevékenység is lehetővé válik, így a Katolikus Karitász vészhelyzeti bázisaiként is működnek majd. Pécs városában a Katolikus Karitász regionális feladatellátását segítő koordinációs, képzési és önkéntes központ kerül kialakításra a meglévő épületek felújításával és berendezésével.

Az ünnepség végén a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának időkapszulájába elhelyeztek néhány kordokumentumot, többek között egy okiratot a jelenlevő közéleti és egyházi vezetők aláírásával. Az alapkövet Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke áldotta meg, Écsy Gábor karitászigazgatóval és helyezte el a megjelent támogatókkal.

Berta Kata
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és Berta KataKapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk