Dr. Fábry Kornél előadása - beszámoló

2019. 03. 27. | | 2019. 04. 02.

 

 

 

Nem mindegy, hol töltjük az örök életet és kivel – Fábry Kornél, a NEK főtitkára tartott előadást Székesfehérváron az Eucharisztikus Kongresszusról

2019.03.27. – „A 2020. szeptember 13–20-ig, Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus olyan világesemény lesz, amely minden jó szándékú embernek szól. Mert mindenki kapott meghívást Isten Országába” – mondta Fábry Kornél, a NEK főtitkára Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban tartott előadásában.

Kornél atya arról beszélt a fehérváriaknak, hogy a világméretű ünnepségsorozat szeretné közelebb hozni az Eucharisztiát az emberekhez, és célja az is, hogy a katolikusok tanúságot tegyenek hitükről. „Mert van mit mondaniuk a világnak. Nem mindegy, hol töltjük az örök életet és kivel” – mondta a főtitkár, majd hozzátette. „Az Eucharisztikus Kongresszuson Jézus Krisztust ünnepeljük, ez egy hatalmas lehetőség arra, hogy az Egyház tanúságot tegyen a Krisztustól kapott örömhírről, amire egy világeseményen nagyon sokan odafigyelnek.”

Az Eucharisztikus Kongresszus történetének áttekintése után a főtitkár a magyarországi kongresszust megelőző három, pünkösdtől pünkösdig tartó előkészületi évről beszélt, amelynek már az eredményei is megvannak. Megnyíltak a templomok, sok helyen reggeltől késő estig van lehetőség szentségimádásra, vagy akár 0–24 órában is.

Elmondta, milyen programok várhatók még a nagy rendezvényig, hol tart a szervezés, vagyis milyen háttérmunka zajlik a NEK Titkárságán. Bemutatta a soron következő, valamint a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő központi rendezvényeket. A főbb előkészületi események közül kiemelte az ún. "Forráspont" ifjúsági eucharisztikus napot, amellyel a fiatalok is készülnek a kongresszusra, 2019. szeptember 21-én.

A köztes programokra kitérve a főtitkár elmondta, most vagyunk a második évben, amely a NEKtek! – Veletek! - Minden forrásom belőled fakad (Zsolt 87,7). – mottóval indult. Ez az év lehetőséget ad arra, hogy az Egyház közösségeit megerősítse, és a szervezésbe, az imádságba, közösségépítésbe bekapcsolják a világiakat. Az első év során hangsúlyt kapott a szentségimádás a „Szentségimádás Iskolájával”, a második évben pedig a szentmise kerül a fókuszba. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a programok, a regisztráció miatt érdemes felkeresni a https://www.facebook.com/nek2020/ -ot vagy  a www.iec2020.hu oldalt, hanem a tematikus évek ötletfüzetei is letölthetők onnan.

A harmadik év a misszió éve lesz, amely elsősorban a tanúságtevő, hiteles keresztény életre fókuszál. A következő füzetet Pünkösdkor adják ki: Michael White Tom Corcoran: Újraépítve című könyvét is, amely arról szól, hogyan lehet egy élettelen plébániából missziós plébániát építeni.

A főtitkár a 2020-as rendezvények közül a nyitó szentmisére külön felhívta a figyelmet. „A 2016-ban Cebu Cityben rendezett kongresszuson 5000 gyermek vett részt az elsőáldozáson. A budapesti nyitó rendezvényre szintén meghívjuk az elsőáldozókat. A Legyél Te is részese az életre szóló élménynek! – felhívásra már regisztrálni lehet a Kongresszus honlapján.”

Fábry Kornél atya beszélt a Kongresszusra tervezett közös szentségimádásról a Szent István Bazilika előtt, valamint az Eucharisztikus gyertyás körmenetről a Hősök teréig.

A „Legyetek tehát irgalmasok” – Minden forrásom belőled fakad (Zsolt 87,7). Ki-NEK? Mi-NEK? MindenkiNEK!” című előadásán Fábry Kornél hangsúlyozta: „Az Eucharisztikus Kongresszus Magyarország számára nagy lehetőség a világ előtti kulturális és spirituális bemutatkozásra, arra, hogy bemutassuk hazánk hitéletét, hogy sok keresőt vonzzunk magunkhoz, hogy az Egyház tanúságot tegyen a Krisztustól kapott örömhírről, amire egy világeseményen nagyon sokan odafigyelnek.”

Berta Kata
Fényképeket készítette Molnár Viktória
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk