Egyházközségek Napja Magyaralmás - beszámoló

2006. 10. 08. |

 

 

2006. október 8-án egy új kezdeményezés indult útjára Magyaralmáson. Gerendai Sándor plébános atya vezetésével, aki öt plébániát, filiákkal együtt tíz települést lát el két állandó diakónus segítségével, találkozót szerveztünk falvaink híveinek

Célunk a személyes és lelki közösség formálása, egymás megismerése volt. Programjaink között lelki és vidám foglalkozások szerepeltek. Délelőtt szentmisével kezdődött a találkozó, ahol plébános atya két állandó diakónusa aszisztálásával mutatta be a szentmisét. A prédikációt a nyár végén szentelt állandó diakónus Sárközi Béla mondhatta, így azok is megismerhették akik még nem találkoztak vele.

A szentmisén a népénekek mellett az iszkaszentgyörgyi fiatalok is gitároztak, az éneklésben pedig buzgó felnőttek segítették őket. Szentmise után a Szent József ház udvarán felállított sátor alatt fogyaszthattuk el a batyus ebédet, kellő időt kapva a beszélgetésre és ismerkedésre. Közben válogathattunk a Nyolc Boldogság Közösség könyveiből, kazettáiból sőt még a közösség manilai házában készült karkötőkből is. Hárman érkeztek közénk a Nyolc Boldogság Közösségből akik közvetlenségükkel, barátságosságukkal és tanúságtételükkel sokunknak nagy élményt szereztek. Közvetlenebbé tette a találkozást, hogy a közösség régóta kapcsolatban áll a plébániával, kirándulásokat is szerveztünk már magyarországi házukba, hivatás is van a közösségben Magyaralmásról.

Délután a templomban filmet nézhettünk meg a XX. századi Mária jelenésekről, majd Szendrei Mihály állandó diakónus vezetésével szentségimádás volt a templomban. Ezután Mária nővér beszélt nekünk Medjogurjéról és ennek kapcsán a szeretetről, a teljes megtérésről, az Istennek adott életről.

A szentmise után a gyerekeknek a plébánián, a Szent József házban és a sportpályán korcsoportonként és érdeklődési körök szerint különböző programok voltak. Némelyik foglalkozáson azt vettük észre, hogy nemcsak a gyerekek készítik szívesen pl. a termény bábokat hanem a felnőttek is alkottak. Volt hajtogatás, színezés, terménybáb készítés, babafoglalkozás egész piciknek és sok más érdekes foglalatosság, méta a nagyoknak, de elfoglalták a plébánia udvarán ácsolt „Titanic” ladikot is. Kamaszaink birtokba vették a plébánián most felújított garázst és ott gitároztak maguk és mások örömére.

Mária nővér előadására azonban megint megtelt a templom 2 évestől a 86 évesig figyeltük tanítását. Ezután kérdések, élménybeszámolók és tanúságtételek voltak. Miután egész nap elég sokat ültünk, térdeltünk, egy kis frissítő és levezető mozgás volt az iskola aulájában, ahol Cserta Gábor tanított népi táncot. Kicsik és nagyok együtt roptuk, illetve lestük a tanár lábait.

Jóleső fáradsággal tértünk haza abban az örömben, hogy megismertük plébánosunk más falvainak híveit is. Köszönjük a magyaralmásiak nyitottságát, barátságosságát és vendégszeretetét. Tudjuk, hogy sok munka és fáradozás áll e mögött a nap mögött, gyümölcsei biztos láthatóak lesznek. Köszönjük a helyet, hiszen a most felújított és Püspök atya által nemrégen megáldott plébánia épület minden zugát birtokba vehették kicsik és nagyok. Köszönjük az Egyházmegyei Karitász segítségét, hogy megörvendeztethettük a gyerekeket édességgel.

Folytatást tavaszra tervezünk Iszkaszentgyörgyön, így lassan minden honnan és mindenhová eljutnak az „egy plébános révén egy közösséget alkotó” hívek.

Szendrei Mihály


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk