Felemelő élmény Szent István Városában lenni - Szeminaristák látogatása Székesfehérváron

2019. 03. 16. | | 2019. 03. 18.

 

 

 

Felemelő élmény Szent István Városában lenni – Szeminaristák látogatása Székesfehérváron

2019.03.16. – A Budapesti Központi Papnevelő Intézet elöljárói és növendékei látogattak el a Székesfehérvári Egyházmegye Központjába. Spányi Antal megyés püspök a Szent Imre- templomban tartott szentmisét a szeminaristáknak, majd a főpásztor a Püspöki Palotában látta vendégül őket. Felkeresték a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumot, a város szakrális helyeit, Prohászka Ottokár és Kaszap István sírját.

A főpásztor a szentmisében az evangéliumi erkölcs összefoglalásából, a Hegyi beszédből ragadott ki gondolatokat, amely a cselekedetekben megmutatkozó krisztuskövetésre figyelmeztet, amely hív a belső szabadságra, a szív nagylelkűségére, a személyes felelősségre. Beszélt a helyes imádságról, amely nem teher a fogadalmak súlya alatt, és nem magyarázat arra, hogy Isten mit cselekedjék. Az ima szívet felemelő, életünket erősítő kapcsolat az Úrral – hangsúlyozta a püspök.

Nemcsak az éves kirándulás okán érkeztek Fehérvárra, hanem a köszönet és hála jeléül is – mondta el Marton Zsolt rektor a főpásztornak, mivel az összes székesfehérvári egyházmegyés papnövendék a Központi Szemináriumban tanul. És szerették volna még jobban megismerni az egyházmegyét, a székvárost.

A megyés püspök személyesen mutatta be a vendégeknek a Püspöki Palota termeit és kincseit. Ajándékcsomagot is nyújtott át a növendékeknek, az egyházmegye gazdag szellemi értékeit bemutató kiadványokból.

Majd a szeminaristák megismerték a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum értékes kincseit, ahol az Ég és Föld között kiállításban nemcsak a liturgikus tárgyak, szakrális hagyományok, emlékek gazdagságát fedezhették fel, hanem a modern, a mai igényekhez alkalmazkodó technikával bemutatott látványosságokkal is találkoztak.

Belvárosi sétájuk során a szeminaristák az egykori Szent István által alapított Szűz Mária prépostsági templom romjait keresték fel. A végállomás a vasútvidéki Prohászka emléktemplom volt, ahol tisztelegtek a nagy püspök, Magyarország Apostola és Tanítója, valamint Kaszap István sírja előtt. Megemlékeztek arról, hogy Prohászka Ottokár a Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi Karának egykori professzora volt, és ún. konferencia beszédeket tartott a budapesti Egyetemi templomban, ahol a halála előtti napon, utolsó szónoklatát mondta el.

A Központi Papnevelő Intézet papnövendékei végül Tóth Tamásnak, a Prohászka templom plébánosának elmondták, helybeliként is sok olyan dolgot láthattak és ismerhettek meg Fehérvár szakrális múltjából, amelyet eddig még nem fedeztek fel. Valóban felemelő élmény volt Szent István Városába látogatni.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. március >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk