"Az embert ott kell segíteni, ahol van!” - házszentelő a RÉV Ambulancián Székesfehérváron - beszámoló

2019. 08. 02. | | 2019. 08. 05.

 

 

 

"Az embert ott kell segíteni, ahol van!” - házszentelő a RÉV Ambulancián Székesfehérváron

2019.08.02. - Házszentelő ünnepséget tartottak a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia Gyümölcs utcai épületében ugyanis befejeződött a 2013 óta tartó bővítés. A szolgáltatások iránti érdeklődés folyamatosan növekedett az elmúlt években, ez tette szükségessé a dolgozók létszámának növelését, új csoportszobák és egy terasz építését.

Remény a szabaduláshoz, Értelem az élethez, Választás a lehetőségek közül – ebben a szellemiségben végzi munkáját a szenvedélybeteg-segítő ambulancia 22 éve. Az intézmény terápiás lehetőségeket nyújt a különböző függőségekben élőknek, a szer- és a viselkedésfüggőknek egyaránt.

Az egyéni konzultációk mellett fontos volt a pár- és családkonzultációk működtetése, növekedett a tematikus csoportfoglalkozások száma is, így az 1997 óta működő Móri úti központ szűkösnek bizonyult. A RÉV 2012-ben költözött a Gyümölcs utca 14. szám alatti épületbe, amely bővítésre szorult. A RÉV alapszolgáltatásai továbbra is elérhetőek a Móri úton, illetve a bővítésnek köszönhetően a Gyümölcs utcában is.

A házszentelő ünnepséget a munkatársak és társintézmények, társzervezetek képviselőinek részvételével tartották a Gyümölcs utcában.

Spányi Antal megyéspüspök Szent II. János Pál pápát idézve azt mondta, hogy „az embert ott kell segíteni ahol az ember van.” Ez azt is jelenti, hogy amikor valaki bajban van, vagy a saját életét veszélyezteti, életvitelével a környezetének nehézséget okoz, azon az emberen ebben az állapotában kell segíteni. Ott kell segíteni, ahol van, abban a helyzetben, amiben az élete telik.

A katolikus egyház mindig küldetésének érezte, hogy a rászorulókat támogassa és segítse. „Mindenki szegény, aki rászorul arra, hogy valaki támogassa. Ezért indította el az egyház a szeretetszolgálatát, ami Karitásszá bontakozott és ezért indította el a Rév-vé bontakozó szolgálatát is, mely a szenvedélybetegségben és a különféle rabságokban szenvedők segítését tűzte ki célul. 1997-ben indult el ez a fajta szolgálat egészen más körülmények között, majd 2011-ben vásárolta meg az egyházmegye azt a Gyümölcs utcai házat, amit most kibővítettek, hogy az egyre nagyobb igénynek megfelelően tudja a küldetését szolgálni a Rév ambulancia. Az egyházmegye örömmel és szeretettel támogatja ezt a fajta szolgálatot, melyre oly nagy szükség van sajnos.” A megyéspüspök reményét fejezte ki, hogy minél több ember megtalálja itt a teljes életet szabadságban szeretetben, hogy léte áldássá váljon.

Augusztusban, az év egyik legmosolygósabb időszakában vagyunk, ami a szabadságolásokról, a pihenésről és a napsütésről szól, de sajnos van, akinek ebből kevesebb jutott, rájuk is oda kell figyelnünk, ami közös feladatunk és felelősségünk - mondta Dr. Cser-Palkovics András polgármester. A legnehezebb, hogy egy ember maga is belássa, bajban van, majd megtalálja a szakembereket, akikben megbízhat. „Meg kell becsülnünk azokat, akik a szakmai segítséget megadják a bajba jutottaknak és azok családjainak… Nem mindegy az sem, hogy a családok, a barátok, az ismerősök tudják-e, hogy ők kihez forduljanak segítségért. A RÉV ebben erős rév Székesfehérváron immár több mint két évtizede.” – mondta.

A polgármester köszönetét fejezte ki az egyháznak, hogy fenntartóként megadja a biztos hátteret a fejlesztésekhez, a fejlődéshez, majd méltatta a szakemberek erőfeszítéseit, amit nem csak anyagilag, de a társadalom oldaláról morálisan is értékelnünk kell. Székesfehérvár nagyvárosként rejteget magában problémákat és veszélyeket, melyekre közösen kell felhívnunk a figyelmet, különösen a fiatalokét. Ugyanakkor Fehérvár erős város is, amely tud segíteni közösségként, ha van összefogás.

„A mai nap a hálaadás napja számunkra!” – fogalmazott köszöntőjében Farnas István Géza, a RÉV intézményvezetője. Arról beszélt, hogy az elképzelt gondolataik, terveik, céljaik lassan megvalósultak. Isten nem egyik pillanatról a másikra „dobja fel” az áldásait, először el kell vetnünk a magokat és időt kell szánni rá, hogy kikeljenek. Hálásak azért, hogy a Katolikus Karitász munkatársai lehetnek, és az egyház a szívén viseli a szenvedélybetegek, a családok sorsát.

Hozzátette: a Gyümölcs utcai központjuk egy oázis mindenkinek, aki oda belép. A kliensek itt keresnek valamit, ami örömteli, új, békességet hoz, és megszabadít a régi szokásoktól, a konfliktusoktól. „Mindig igyekszünk elmondani, hogy az életben vannak igazán fontos dolgok. A prioritások legyenek meg, és akkor nem lehet eltéveszteni az utat. Köszönöm, hogy együtt ünnepelhetünk!”- zárta gondolatait Farnas István.

Forrás: szekesfehervar.hu
Havasi Tímea/Molnár Artúr

További képek az intézmény bővítéséről: revbovites.pdf (3.8 MB)

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk