Szent Imre 1000 éve - Szent Imre kultuszát bemutató nemzetközi millenniumi kiállítás - beszámoló

2007. 08. 11. |

 

az egyik csodálatos terem

 

Fontos, hogy minden kor minden nemzedéke, de különösen a fiatalok megértsék Szent Imre üzenetét, tanítását – mondta köszöntőjében Spányi Antal püspök Székesfehérváron, a Szent Imre-év kiemelkedő jelentőségû kulturális eseményén.

Az egyház századokon át ápolta és támogatta a kultúrát, és most a XXI. században is szeretné teljesíteni ezt a küldetését is. „Ezért rendeztük meg ezt a kiállítást, hogy a Szent Imre-év egyéb rendezvényei – az áprilisi Ifjúsági Fesztivál, a tudományos konferenciák, és kiadványok – mellett ilyen módon is megpróbáljuk a mai emberhez közel vinni Szent Imrének mindig aktuális, és mindig a teljes életet tanító üzenetét" – fogalmazott a püspök.

Mojzer Miklós beszéde után megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a tárlat (Egyházmegyei Múzeum), amely több mint száz alkotáson keresztül mutatja be Szent Imre életét és ezeréves tiszteletének változó formáit. A mûalkotások az ország minden részéből és külföldről érkeztek, vannak közöttük olyanok is amelyeket eddig nem, vagy csak igen ritkán láthatott a nagyközönség. Olyan kiemelkedő kvalitású és nagy értékû mû is látható, mint a koronázási palást 1613-ban készült pannonhalmi másolata.

A kiállítás tudományos előkészítését Kerny Terézia (gyûjteményvezető, MTA Mûvészettörténeti Kutatóintézet), Prokopp Mária (egyetemi tanár, ELTE-BTK, Mûvészettörténeti Intézet), Szilárdfy Zoltán (Fraknói-díjas mûvészettörténész, megbízott előadó, MKE) és Bizzer István (megbízott előadó, PPKE-BTK, Mûvészettörténet Tanszék) segítette. A terveket Smohay András készítette.

A kiállítás egységei egy-egy téma köré rendeződnek: a látogató megismerheti, hogy a különböző történelmi korok milyennek látták, hogyan ábrázolták Szent Imre személyét, fogadalmát, környezetét, a személye körül szőtt legendát. Külön kiállítási egység foglalkozik Szent István király és Imre herceg kapcsolatával.

A Szent Imre-év rendezvényeinek, és ennek a kiállításnak is fontos célkitûzése volt, hogy a fiatalon meghalt Imre herceg alakját megszabadítsa azoktól a kliséktől, amelyeket a későbbi századok aggattak rá: vagyis ne csak egy életidegen, saját korától elvonatkoztatott, légies Szent Imrével találkozzon a látogató, hanem azt a fiatalembert is lássa, aki mûvelt volt, jártas a fegyverviselésben is, készült az uralkodásra, és mindezt mélységes hittel Istenben bízva, rá hagyatkozva tette. A kiállítás egy-egy szimbolikus terme ezt a látvány segítségével is megfogalmazza. Természetesen maguk a kiállított alkotások is tükrözik ezt a sokszínûséget, és azt, hogy a különböző korok másképpen látták a szent alakját, ám minden kor követendő példát keresett benne.

A megnyitó ünnepségen Lipták Péter zenekara mőködött közre, a „Fél évezred énekei Szent Imre hercegről” címû zenei CD bemutatójával, amely a Székesfehérvári Egyházmegye megbízásából készült a jubileumi évre.

A kiállítás 2007. augusztus 11-től november 11-ig látogatható, keddtől szombatig 10-től 18 óráig, vasárnap 14-től 18 óráig.

 

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

 

Képtár

 

 


 

 



 


 

 


  




 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk