2019. évben is zajlott a nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtés - beszámoló

2019. 04. 16. | | 2019. 04. 16.

 

 

1700 rászoruló család kapott húsvéti élelmiszercsomagot a Székesfehérvári Egyházmegyében

2019.04.16. – Minden ünnep előtt, így húsvétkor is segíti a családi készülődést a Katolikus Karitász élelmiszerosztással. Közel 1700 tonna élelmiszer gyűlt össze a Tartós szeretet országos adománygyűjtő akció során, amelyből több mint 21 ezer csomagot állítottak össze a Karitász önkéntesei országszerte. A csomagok átadása a plébániai karitászcsoportoknál zajlott.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia évről évre szervez tartósélelmiszer- gyűjtést nagyböjt idején, hogy a nehézségekkel küzdők mindennapi megélhetését segítse. „A nagyböjti felhívásra a Székesfehérvári Egyházmegyében 8500 kg tartós élelmiszer gyűlt össze a templomokban és osztottak szét a hátrányos helyzetűek között. Családonként 5-8 kg élelmiszer adományt kaptak a rászorulók, nagycsaládosok, amelyet a Katolikus Karitász helyi csoportjain keresztül mintegy 1700-an vehettek át” – mondta el Spányi Antal püspök karitász elnök, a fehérvári öreghegyi karitászcsoport húsvéti élelmiszerosztásán. A főpásztor köszönetet mondott minden adakozónak és mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy az adományok eljussanak a támogatásra szorulóknak.

„A legelemibb anyagi nehézségek enyhítése nem kötelessége egyetlen egyházközségnek sem, mégis a legtermészetesebben, bőkezűen adakoznak a hívek, vendégszerető módon kínálva fel adományukat a rászorulóknak” – mondta el Kádár Sándorné, a Fehérvár-öreghegyi karitászcsoport vezetője.

A sok utánajárással és előkészítő munkával összegyűlt tartós élelmiszer csomagokban van liszt, rizs, cukor, olaj, tészta, tej, tojás, tea és persze a gyerekeknek húsvéti nyuszi csokik. „Jó helyre, nehéz sorsúakhoz, nagycsaládosokhoz, illetve egyedül élő idős emberekhez juttatják el így az egyházközségekben működő karitász önkéntesek az élelmiszercsomagokat, de nemcsak az ünnepek alkalmával találnak utat rászoruló embertársaikhoz” – hangsúlyozta Sinkovicsné Máté Hortenzia egyházmegyei karitászigazgató- helyettes az átadón.

Az Egyházmegyei Karitász vezető helyettese az adományosztás kapcsán azt is elmondta, ezúttal valamivel több tartós élelmiszert kaptak, mint az elmúlt években. Az emberek szívesen adakoztak a templomokban. A rászorulók pedig minden segítségnek örülnek, a tartós élelmiszernek éppúgy, mint bármilyen más támogatásnak.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk