A 2021-es székesfehérvári Ökumenikus Imaalkalom a Hitünk és Életünk műsorában

2021. 02. 03. | | 2021. 01. 29.

 

 

A 2021-es székesfehérvári Ökumenikus Imaalkalom a Hitünk és Életünk műsorában

2021.01.29. - A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2021. január 17. és 24. között ismét megrendezte az ökumenikus imahetet. Hazánkban a járványügyi helyzetre való tekintettel sokhelyen rendkívüli módon tartották meg a krisztushívők egységéért szóló istentiszteleteket. Székesfehérváron a város lelkipásztorai a hívek jelenlétét nélkülöző, on-line imaalkalmat szerveztek, melynek igehirdetője Spányi Antal püspök volt. Az imahét témájában megszólalnak a református, az evangélikus és baptista közösségek képviselői is, 2021. január 31-én, vasárnap, 19.20-kor a Fehérvár Televízióban.

A 2021-es imahét anyagát a francia Grandchamp-i Szerzetesi Közösség készítette. A „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” - kiválasztott ige kifejezi a közösség elhivatottságát az imádságra, megbékélésre, az egyház és az emberiség családjának egységére. Ez adta a témáját Székesfehérváron is a város lelkipásztorai on-line ökumenikus imaalkalmának, amelyen Spányi Antal püspök hirdetett igét. „A szakadás sebének a gyógyítását Isten kegyelme fogja begyógyítani. De ehhez a mi hozzáállásunk is kell. El kell fogadnunk a gyógyszert, a gyógyítást és Isten kegyelmét befogadva, együtt gondolkozva Vele, elfogadni azt az ajándékot, amit úgy mondunk: a keresztények egysége. – hangsúlyozta a katolikus főpásztor.

Révész Lajos, fehérvári baptista lelkész az ökumenikus imahétre választott témára utalva kiemelte: a kérdés az, hogy elismerjük-e egymást, elismerjük-e, hogy szükségünk van a másikra, akire a szőlőtő evangéliumi példája nyomán azt mondhatjuk, egy másik más ízt, másféle szőlőszemet képvisel.

Szász Zoltán, a fehérvári református lelkipásztor a 2021-es ökumenikus imahét alapigéjéhez kapcsolódva azt hangsúlyozta: minden hívő életének lényege, hogy Krisztusban terem-e az élet gyümölcsöt benne, vagy csak közel van Krisztushoz, ami nem elég a terméshez. Benne kell lenni Krisztusban. Az Újszövetség 163-szor írja le azt a szót, hogy Krisztusban. Ez egy áldott állapot, amikor a férfiak is lehetnek áldott állapotban.

Az idei ökumenikus imahéten azért is imádkozunk együtt, hogy Krisztus szava ma is élő, mindent átható erővel szólaljon meg bennünk, az Ige által. – mondta Bencze András evangélikus püspök helyettes, - aki szerint Jézus szeretetében, a szőlőtőn vesszőként megmaradva jár át minket az Ő élete. Krisztussal együtt mindannyian, sőt Őrajta keresztül az Atya gyermekei vagyunk. Mert nem csupán egy Isten áll fölöttünk, hanem egy Apa, akinek a családjához tartozunk, és ez ad igazi közösséget egymással.

Berze János, református lelkészi elnök az ökumenikus imahét vezérmottóját emelte ki, miszerint valóban Jézus a szőlőtő, és mi a szőlővessző. Őrajta keresztül árad az élet belénk, és vagyunk kapcsolatba egymással, Istennel. Nélküle semmit sem tehetünk, emberileg erőlködhetünk, de az, hogy harmonikus és gyümölcsöző legyen közösségi életünk, nem megy Jézus nélkül.


Vallási magazinunk az adással egyidejűleg online is nézhető a TV weboldalán.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

2021.01.31. - A Hitünk és Életünk műsora adására 2021. január 31-én vasárnap kerül sor, az ismétlést pedig február 3-án is láthatják a Fehérvár Televízió adásában.

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk