A Fatimai jelenések évfordulóján - Helter István plébános üzenete

2020. 05. 13. | | 2020. 05. 09.

 

 

 

A Fatimai jelenések évfordulóján különösen is imádkozzunk a Szűzanyához – Helter István, az alsószentiváni fatimai kegyhely plébánosának üzenete

1917. május 13-án történt meg a portugáliai Fatima község határában három birkapásztor gyermek előtt a Szűzanya első jelenése, amelyet több is követett az év október 13-ig. A Katolikus Egyház 1930-ban ismerte el hivatalosan is a fatimai jelenéseket. A dél-mezőföldi települést, Alsószentivánt tartják a Fatimai Szűz első magyarországi kegyhelyének, katolikus temploma 1951 óta zarándokhely májustól októberig, minden hónap 13-án.

Helter István, az alsószentiváni fatimai kegyhely plébánosa a következő üzenettel fordul a zarándokhely tisztelőihez, a május 13-i búcsúnapra:

„Alsószentiván egy fontos zarándokhely a székesfehérvári egyházmegye déli részén. Ez nagy előnye, mert nemcsak az egyházmegyéből, hanem a környező megyékből is sokan érkeznek ide búcsújárók. A zarándoklatok sajnos most megakadtak, de az az örömünk és vigaszunk, hogy a Szűzanyának nincsenek korlátai. Neki Isten megengedte nemcsak azt, hogy bármikor és bárhol megjelenhet, hanem azt is, hogy ne legyenek korlátai a közbenjárásban, még a vírus okozta helyzetben sem. Őhozzá mindig lehet imádkozni, és mindig pártfogol bennünket. Bizonyosan mindig mellettünk áll, várja az imádságainkat, és szeretettel fogadja azokat, hogy segíthessen rajtunk akkor is, ha most éppen úgy alakult, hogy még fennmaradtak a korlátozó rendelkezések, és úgynevezett nép részvétele nélküli misét mutatunk be.

Ez lesz most, május 13-án Alsószentivánon is. Elmondom a fatimai jelenés tiszteletére a szentmisét, a híveket pedig arra kérem, akik el szoktak jönni, most csatlakozzanak hozzánk úgy, hogy ezen a napon különösen is imádkozzanak a Szűzanyához. Hangsúlyosan kérjék az Ő oltalmát, segítségét, mert nagyon nagy szükségünk van rá. A szentmise után szentségimádást végzünk, és természetesen a loretói litániát is elmondjuk a templomban.

A híveket arra kérem, ezen a napon kapcsolódjanak be úgy imádságunkba, hogy zarándoklélekkel járják végig azt az utat, amit akkor szoktak, amikor ideérkeznek a búcsúnapra. Legyenek velünk, és gondoljanak a kegytemplomra, járják körül a helyet, a körmeneti útvonalat, és közben imádkozzák el a rózsafüzért és a loretói litániát, és ahogy említettem, kérjék a Szűzanya segítségét és oltalmát, hogy égi támogatásunk meglegyen, mint egykor a nehéz időkben.

A háború után került a Fatimai szobor Alsószentivánra, az akkori megyés főpásztor gondolta el, hogy idehozatja a kegyszobor másolatát. Akkor ez nem sikerült, elsőre egy képet küldött, és kérte, hogy szobrászok abból készítsenek egy szobrot. A második próbálkozásra sikerült, és 1950 decemberében megérkezett a szobormásolat. Attól fogva velünk van, és oltalmaz bennünket, hiszen az ő jövendölései, amiket legalábbis nyilvánossá tettek, megvalósultak. A Szűzanya elsősorban arról szólt, hogy imádkozzunk és imádkozzunk, mert Ő segíteni akar, de a mi imádságunk is szükséges ahhoz, hogy hathatós legyen a közbenjárása értünk Szent Fiánál.

Őszintén remélem, hogy június 13-án már mindenkit szeretettel várhatunk! És azok is eljönnek majd, akik eddig talán nem tudtak erről a helyről, hogy együtt hálát adjunk és megköszönjük Isten oltalmát, a Szűzanya közbenjárását. Hiszem, hogy Égi Anyánk a járvány okozta helyzetben most is velünk van, hathatós közbenjárónk. Itt, Szentivánon a hitoktatónkon keresztül az iskolás gyerekek és családjaik is imádkoznak erre a szándékra, kérem a zarándokokat, csatlakozzanak fohászainkhoz.”

Fényképek a 2018-as zarándoklatról: dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk