A Katolikus Karitász logisztikai központjának ünnepélyes átadó ünnepsége - beszámoló

2020. 03. 11. | | 2020. 03. 11.

 

 

2020.03.11. - Elkészült a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központja az Alba Ipari Zónában. Az új, 236 millió forintból megvalósult, 1035 négyzetméteres épületben 958 m² raktározásra alkalmas területet alakítottak ki: minden olyan eszköz elhelyezhető lesz, ami a Karitász fő tevékenységét segíti.

Az új csarnokból a segélyszervezet a nyugati országrészt látja el, a logisztikai központ 250-300 tonna élelmiszer tárolására alkalmas.
Átadó ünnepség a Karitász fehérvári logisztikai központjábanA székesfehérvári központ 3000 m² nagyságú telken épült meg, a raktárban 330-340 raklap helyezhető el, amely 250 -300 tonna élelmiszer tárolására alkalmas: ezzel körülbelül 30 ezer család szükségleteit tudja megoldani. A beruházásnak köszönhetően egyidejűleg képes lesz a szervezet többféle, nagy mennyiségű adományt, élelmiszert, vagy bármilyen segítő eszközt elhelyezni. Alkalmas lesz arra is, hogy helyi és országos adomány készleteket, élelmiszereket, ruhákat, bútorokat, és katasztrófavédelmi eszközöket tároljanak.

Az új csarnok a nyugati országrész logisztikai és koordinációs központja lesz, a helyi és környékbeli szociális feladatellátás, valamint az önkéntesek bázisául szolgál. Az új központban a katasztrófa és vészhelyzeti mentéshez, gyorssegélyezéshez, újjáépítéshez szükséges tevékenység is lehetővé vált, így a Katolikus Karitász vészhelyzeti bázisa is lesz.

Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke az átadáson felidézte, hogy közel 30 éve alakult újjá a Katolikus Karitász, azóta önkéntesek ezreit mozgósítja, hogy rendelkezésére álljanak azoknak, akik bajban vannak.

"Az ő munkájuk és szeretetük elviselhetővé, értelmessé teszi sokak életét, magányos emberek számára sokszor egyedüli kapcsolatot jelentik a külvilág számára, emellett családoknak és gyerekeknek segítenek." - emelte ki a megyéspüspök, aki arról is szólt, hogy a szervezet élen jár a professzionális segítségnyújtásban is katasztrófák, vészhelyzetek esetén. Spányi Antal kiemelte, hogy az állam, az Európai Unió és az önkormányzat segítségével létrejött logisztikai csarnok felépülésével új fejezet kezdődhet a vállalt feladatok teljesítésében. Azt kívánta a Karitász dolgozóinak, hogy munkájukban mindig érezzék: nélkülözhetetlen szolgálatot végeznek, másokat segítenek.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár köszönetet mondott a Katolikus Karitásznak, hogy az elmúlt évek során önzetlenül szolgálták a társadalmat és erősítették intézményeiket.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormány összesen 4,5 milliárd forinttal támogatott mintegy kilenc karitatív szervezetet céljaik elérésében. A Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának kialakítása kapcsán köszönetet mondott az Alba Ipari Parknak és Székesfehérvár Önkormányzatának segítségéért is, akik segítettek a jó helyszín megtalálásában és anyagi eszközökkel szolgálták a jó cél megvalósulását.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a raktárbázisként is működő létesítmény lehetőséget biztosít a dunántúli régióban működő egyházmegyei Karitász szervezetek támogatására is, így központja lesz a Katolikus Karitász dunántúli segélyprogramjának.

"A raktárbázisok és eszközparkok bővítésével a felsőzsolcai, pécsi és székesfehérvári ingatlanfejlesztésekkel jelentős mértékben javítja a Karitász humanitárius tevékenységének hatékonyságát, illetve a hátrányos helyzetű csoportok reintegrációjának esélyeit." - fogalmazott az államtitkár. "Hiszem, hogy az egyház karitatív tevékenységével nem csupán fizikai szükségleteket orvosol, hanem lelkeket ápol, sorsokat ment, közösségeket és családokat erősít." - tette hozzá.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár köszöntőjében arról is szólt, hogy az infrastruktúra fejlesztés mellett az állam a Karitász működéséhez is hozzájárul, ez évente mintegy 132 millió forintos támogatást jelent.

Kiemelte, hogy az katolikus egyház a szociális területen több évszázados, évezredes missziót teljesít: az egyház küldetése, hogy segítse a rászorulókat, ennek a természetes, történelmi missziónak a folytatása a mai tevékenység. Szólt arról is, hogy egyre több az olyan program a Karitásznál, ami nem csak a szükséghelyzetekre koncentrál, hanem az öngondoskodás irányába vezet, arra tanít.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a mai esemény is egy értékválasztás egyértelmű megmutatása:

"A mai átadó ünnepség szimbolikus az összefogás erejét mutató rendezvényként, hiszen az a produktum, ami épület formájában ma átadásra kerül, összefogás eredménye egyház, kormány, önkormányzat és civil szervezetek között. Szimbolikus az is, hogy egy ipari parkban valósult meg a Karitász logisztikai központja, ahol jól megfér egymással és együtt erősödik a gazdaság, és a szociális terület. " - emelte ki.

A székesfehérvári fejlesztés több más beruházással együtt valósult meg: Felsőzsolcán a keleti országrész logisztikai és koordinációs központja épült fel, Pécsett pedig a Katolikus Karitász regionális feladatellátását segítő koordinációs, képzési és önkéntes központot alakítottak ki meglévő épületek felújításával és berendezésével.

szekesfehervar.hu

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk