A "Lélekmadár" kiállítás megnyitása - beszámoló

2020. 02. 15. | | 2020. 02. 18.

 

 

Lélekmadár – Tisztelet Kallós Zoltán emlékének – Szekeres Erzsébet textilművész kiállítása Székesfehérváron

2020.02.15. – Kallós Zoltán néprajzkutatónak, népzenegyűjtőnek állít emléket Szekeres Erzsébet Magyar Örökség- és Pro Cultura Christiana-díjas textilművész tárlata Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A közönséget Jakubek Tiborné, a Ház igazgatója köszöntötte, aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a világ az ilyen alkotásokkal szebbé és jobbá tehető. A Lélekmadár című kiállításon Spányi Antal püspök a művésznőről mint lélekformáló alkotóról beszélt, aki a jóra és szépre, az igazra, hitre, magyarságra és emberségre hívja fel a figyelmet, az arra fogékony közönségnek.

„A magyar lélek Szekeres Erzsébet ezen alkotásaira éppúgy rezonál, mint Kallós Zoltán Balladák könyvének soraira, a népdalok dallamára, a magyar tánc ütemére, a népviselet szépséges színeire és a szőttesek gyönyörűséges motívumaira. … Mert az igaz érték ihletet ad, újra meg akar mutatkozni, új formákban megjelenni. Gazdagítani akar, mert ez a célja és értelme. Ez inspirálta a művésznő lelkéből a csodákat, az ihletett alkotásokat, melyek gyönyörködtetnek és tanítanak. Megtanítanak a magyar lélek ősi, Istentől kapott gazdagságára, ami sajátosan a miénk” – hangzott el a megyés püspök beszédében.

A Lélekmadár című kiállítást Kovács Gergelyné kultúrtörténész mutatta be, aki a művésznő lélekmadarait a magyarság kultúrkincseként méltatta, és elmondta, a tárlat visszahozza nekünk Kallós Zoltán gazdag személyiségét, aki az emberiség időtálló értékévé tette a magyarság sajátosságait. „E kiállítással Szekeres Erzsébet arra szólít fel: örökségünket, az elmúlt években elvesztett balladákat nem elsiratni, hanem újra mondani, akár varrni kell, s így lélekmadárként megőrizhetjük őket a következő nemzedékeknek is… De lélekmadaraink nemcsak az örökséget viszik át, hanem mindent, amit a szeretet tud nyújtani, úgy, ahogy Nagy László megírta: fogukba tartva átviszik a szerelmet a túlsó partra. Ez a tárlat ettől gyönyörű, hogy egy apokaliptikus 20. századból átvisz minket egy olyan századba, ahol nekünk még tapintható élő örökségünk lehet. Ez a legnagyobb üzenete Szekeres Erzsébet alkotásainak.”

Szekeres Erzsébet, az általa mélyen tisztelt Kallós Zoltánra emlékezve elmondta, nemcsak mint ember volt rá nagy hatással a néprajzkutató, hanem a kiállítást ihlető Balladák című kötete is, amit úgy hordozott magával mint Bibliáját, amerre járt. „Egyszer csak leültem az asztalhoz, és – Isten segítségével – elkezdtem rajzolni. Kallós Zoltán 2011-ben megtisztelte érdeklődésével kolozsvári kiállításomat. Utoljára válaszúti múzeumában találkoztunk. Áldott emlékének tiszteletére készítettem ezt a kiállítást, s kívánom, hogy látogatói lelkének gazdagítását szolgálja.”

Szekeres Erzsébet kiállítása tehát néphagyományaink máig velünk élő örökségét jelenítik meg, amiről a művésznő így vallott: „a Kárpát-medence Európában a leggazdagabb népművészetében, népi kultúrájában; a néptáncban, a népzenében, azonkívül a népmesében, a népballadában, a szokásokban és a ruhaviseletben is. Ilyen gazdag ország nincs még a világon, mint a mi kis országunk, Magyarország.”

A megnyitó ünnepségen Maczkó Mária, Magyar Örökség-díjas és Príma-díjas népdalénekes működött közre. A kiállítás megtekinthető március 31-ig, hétfőtől péntekig 9–17 óráig, szombaton 9–15 óráig., a Szent Korona Galériában.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk