A Magyarország apostola és tanítója - pályázat díjkiosztó ünnepsége Budakeszin - beszámoló

2006. 03. 31. |

 

 

Dum spiro spero - amíg élek, remélek.

 

 

A Székesfehérvári Egyházmegye jubileumi pályázatot hirdetett meg a 2005. december 10-én kezdődő Prohászka emlékév alkalmából, a Székesfehérvári Egyházmegye általános iskolai és gimnáziumi tanulói számára. A pályázat célja Prohászka Ottokár püspök életének, sokoldalú tevékenységének és hatalmas életmûvének megismerése volt. Az eredményhirdetésre 2006. március 31-én került sor.

Az alsó tagozatosoktól rajzokat és plakátokat vártak a szervezők, a felső tagozatosoktól 2-3 oldalas dolgozatokat vagy Prohászka püspököt megörökítő festmények és szobrok fotóinak, rajzainak albumba szerkesztését meghatározott témakörökben. (Prohászka Ottokár tanulóévei, Prohászka Ottokár a székesfehérvári püspök, Prohászka és a rászorulók, Prohászka utazásai, Prohászka Ottokár természet szeretete). A gimnazisták  4-6 gépelt oldalas dolgozat készíthettek a következő témákban: Prohászka Ottokár a szolgáló püspök, Prohászka Ottokár esztergomi tanárévei, Prohászka Ottokár közéleti szerepvállalása 1919-től 1922-ig , Prohászka Ottokár költői nyelve, stílusa, mûvészi eszközei, Prohászka Ottokár az Eucharisztia apostola, Prohászka Ottokár írásai magyar írókról, költőkről és közéleti személyiségekről, Kortársak és utódok Prohászkáról.

 

 

                 

 

 

Kilenc intézményből érkezett pályázat. Összesen 165 diák vett részt, 105 pályamû elkészítésében. A legtöbb pályamû a budakeszi Budakeszi Prohászka Ottokár Gimnáziumból (30), a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumból (25) és az érdi Marianum Általános Iskolából (13) munka érkezett.

Az 1-4. évfolyamosok 19 rajzpályázatot küldtek be. Az I. díjat nyert Nemcsák Balázs  a budaörsi Mindszenty József Katolikus Általános Iskolából, II. díjat Somay Áron a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskolából, III. díjat Zsidákovits Panka az érdi Marianum Általános Iskolából. Különdíjban részesült Pesti Ráhel, az egyetlen óvodás korú pályázó. Dicséretet kapott Bencsik Réka és Kurja Tamás a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskolából valamint Szabó Barbara és Kovács Mirtill a váci Karolina Katolikus Általános Iskolából.

Az 5-8. évfolyamosok 41 tablót és 24 dolgozatot küldtek be. A tablópályázaton I. helyezettje Bognár Annamária és Enesei Lilla (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár), a II. helyezettje Bordás Flóra és Hellner Donáta (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi) III. helyezettje Hetyei Veronika és Bechtold Panna (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár). Dicséretben részesült Danics Lea (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi) valamint Holcheim Anna, Novák Dominika, Ugrits Adrienn a (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár). A dolgozatokat beküldők közöl az I. díjat Hellner Donáta és Hellner Johanna nyerte a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumból, II. díjat Hamar Barbara a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumból, III. díjat Hekeli József a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskolából. Különdíjjal jutalmazta a zsûri Németh Anna (Szent Imre Általános Iskola, Székesfehérvár), Pesti Péter és Horváth Ákos a (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár).

A 9-12. évfolyamosok 21 dolgozatot küldtek be. I. díjat nyert Ribényi Orsolya a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumból, II. díjat Kiss András a debreceni Szent József Gimnáziumból, III. díjat Papp Márton a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumból. Különdíjban részesült Szenthe Márta, Szabó Kata és Nagy Lilian (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi). Dicséretet kapott Soós Krisztina, Igari Eszter (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár) Sztankó Katalin, Mihályfi Katalin, Bereczky Annamária (Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi).

A díjkiosztó ünnepségen Rubovszky Péter történelem tanár – a pályázat egyik szervezője - és Frenyó Zoltán filozófus méltatta a beérkezett pályázatokat, külön értékelve a nyertesek munkáit. Ezt követően Spányi Antal megyés püspök személyes gondolatait osztotta meg a nagy püspök elődről, akinek „nem könnyû nyomdokaiban járni”. A fiatalok számára két dolgot emelt ki Prohászka életéből követendő példaként. Az egyik az imádságos lelkület, amellyel minden nehézségét Isten elé vitte, a másik az emberek szeretete, az elesetteké, akiken nemcsak anyagilag, de idejével, türelmével, tanácsaival is segített. A főpásztor azt kívánta a fiataloknak, ők is ismerjék fel tehetségüket és állítsák azt a társadalom szolgálatába, ahogy azt Prohászka püspök is tette.

Az ünnepség végén a Prohászka Ottokár Gimnázium tanulói tartottak verses-, zenés-, táncos mûsort a közel 100 fős hallgatóságnak, a megjelent díjazottaknak, szüleiknek és tanáraiknak.

 

MB
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk