A megújult Szent László-templom újraszentelését ünneplik Csabdiban - beszámoló

2022. 06. 25. | | 2022. 06. 28.

 

 

 

Szent László lovagkirályunk kis temploma megújult Csabdin

Az 1935-ben épült kicsiny katolikus templomban tartottak püspöki szentmisét felújítása alkalmából. Szent László lovagkirályunk képe áll az oltár mögött, a szentélyben, a hársfából faragott új stációk az örök fájdalom és a remény tanúsága.

Zsúfolásig megtelt a falu szívében álló kis katolikus templom, Spányi Antal megyés püspök áldotta meg a teljesen felújított épületet. A bicskei plébános és püspöki helynök, Burbela Gergely verbita szerzetes és a paptársak együtt ünnepeltek a csabdiakkal, jelen volt a misén Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Pálffy Károly Fejér megyei közgyűlési alelnök és Huszárovics Antal csabdi polgármester is. E faluban három keresztény felekezetnek van temploma: a római egyházbeliek mellett reformátusok és evangélikusok alkotnak egyházközségeket. Bicske társplébániái Alcsútdoboz, Felcsút és Csabdi, utóbbinak filiája Vasztélypuszta, itt is áll egy kis templom.

Csabdi 100, Vasztélypuszta 30 millió forint támogatást nyert a szakrális épületek felújítására, Burbela plébános és segítői sokat tettek azért, hogy alig egy esztendő alatt befejezzék a munkálatokat Csabdin. Tiborcz Sándor orvos, a helyi katolikusok világi elnöke több, mint két évtizeden látta el vállalt feladatát, a renoválás szervezésében aktívan működött közre. Kívül-belül minden megújult, a kivitelező GNR Építő Kft. számos templom munkálatainál bizonyította szakértelmét. A napfényes, modern épület tetőcseréje, burkolatok, nyílászárók, elektromos vezetékek cseréje történt, új a padozat, csak a régi padok kerültek vissza, frissen lefestve. Az oltárt és az ambót (szószék) a bicskei Balla Márk fafaragó készítette, szakrális tárgyakat Lengyelországból hozott a lengyel származású Burbela Gergely plébános. A falakon elhelyezett stációkat hársfából faragta Lőrinczi Botond Lehel.

Spányi Antal megyés püspök felvázolta a templom védőszentjének, az Árpád-házi keresztény lovagkirálynak életútját, aki a magyar királyok között is különleges személyiség volt. Szent László (uralkodott 1077-1095) megtestesítette a honfoglaló magyarok lelkiségét, s a kereszténnyé és európaivá lett nép átlényegülését. Magas volt és erős, hős katona, érzékeny lélek, elhivatott uralkodó -1192-ben avattak szentté. A mai értelemben vett kereszténység más, mint egy évezrede volt, hangsúlyozta a püspök, ám abból az időkből és a szellemi örökségből fakad. Manapság megpróbálják lejáratni a keresztény hívőket és az egyházat, utalt a világban érzékelhető negatív folyamatokra Spányi Antal. Ám Krisztus hív mindannyiunkat, legyünk tanúságtevők a mai életben, a mai gondolkodáshoz illeszkedőn, s higgyünk az imádság erejében. „Töltsük meg a felújított templomot vasárnapokon és ünnepeinken, s adja az Úr, hogy legyen bátorságunk hitünket megvallani, láthatóan gyakorolni!” - mondta szentbeszédében. A mise rendjéhez igazodva felszentelték az új oltárt, a stációkat, s valamennyi résztvevőt megáldották.

Forrás: feol.hu
Fényképeket készítette: Kricskovics Antal

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk