A Prohászka szobor ledöntésének évfordulója (1947) - beszámoló - beszámoló

2006. 04. 26. |

 

 összegyűltek emlékezése

 

Prohászka Ottokár püspök halálának 20. évfordulója 1947-ben a Nagyhétre esett, ezért a jeles püspökről való megemlékezések kitolódtak időben. 1947. április 13-án, a Székesfehérvári Prohászka templomnál Mindszenty József hercegprímás vezetésével mintegy 25 ezer ember idézte fel a századforduló jelentős katolikus gondolkodójának, Magyarország apostolának és tanítómesterének alakját. Budapest két héttel később készült az ünnepre. Ám az 1947. április 26-ról 27-re, a megemlékezés napjára virradó éjszaka a budapesti Egyetemi templom közelében álló szobrát ledöntötték a szociáldemokraták.

Erről a szomorú eseményről emlékeztek meg Székesfehérváron a meggyalázott, eltüntetett, majd sok évtized múltán új helyen, újra felemelt emlékmûnél a Prohászka templom mellett.

Mózessy Gergely püspöki levéltáros köszöntője után Spányi Antal megyés püspök emlékezett meg a nagy püspökelődről. Nem siránkozni, hanem erőt meríteni jöttünk össze- mondta a főpásztor. Beszédében kiemelte, hogy mindazok, akik Prohászka püspökkel, az ő életmûvével találkoznak, megerősödnek hitben, reményben és szeretetben.

Bobory Zoltán, a Szent István Mûvelődési Ház igazgatójának szavalata, majd a Székesfehérvári Almássy-telepi énekkar mûsora után a többszáz fős tömeg a templomba vonult. Dr. Barlay Ö. Szabolcs professzor tartott előadást a Prohászka szobor történetéről, nyomonkövetve a szobor sorsát.

Az előadást követően az egyházmegye papságával koncelebrált emlékmisén a főpásztor Prohászkáról, mint Isten emberéről, az imádság és a haza emberéről beszélt. Nem tudták legyőzni, ezért haragudtak rá.- mondta szentbeszéde végén a megyés püspök. Ma is, a történelmi ismeretekkel nem rendelkező nemzedéknek könnyû hazugságokat állítanak Róla, pedig minden kor emberének olyan példaképre volna szüksége, mint amilyen Prohászka püspök volt.

- BPK -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk