A végéhez közelednek a Magyar Szent Család Zarándokút beruházásai - beszámoló

2020. 07. 27. | | 2020. 07. 27.

 

 

A végéhez közelednek a Magyar Szent Család Zarándokút beruházásai

2020.07.27. – A Székesfehérvári Egyházmegye 2017-ben másfél milliárd forint támogatást nyert, amelynek keretében a Magyar Szent Család tematikus út kialakítására kerülhetett sor. A projekt megvalósulása három települést és hét helyszínt érint. Fő állomásai a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpont és Kiállítótér új épülete, a beruházásban szintén érintett Püspöki Palota szomszédságában, valamint a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum. Smohay András, a Múzeum igazgatója, a projekt vezetője a zarándokút fehérvári helyszíneit mutatja be.

2020 őszére elkészül a Magyar Szent Család Tematikus Zarándokút. A székesfehérvári egyházmegye és a város abban bízik, hogy a fejlesztések hozzájárulnak a keresztény magyar zarándoklatok bölcsőjének megismeréséhez, miközben aktuális társadalmi üzenetet hordoznak, a család fontosságát hirdetik, és lelki megerősítését szolgálják. Céljuk, hogy a projekt hatására Székesfehérváron a középkori eredetű zarándoklatok a családok búcsújárásaként éledjenek újjá.

A meglévő belvárosi épületekhez jól illeszkedő Látogatóközpont épülete egy eddig nem látható történelmi örökséget is őriz majd, az egykori középkori várfalat, ami ebben az esetben a Monostor bástya volt.

A Látogatóközpont udvarán keresztül átjárási lehetőség lesz a Püspöki Palota felső kertjébe, amin keresztül gyönyörű látvány nyílik a palota homlokzatára. Egy szép allén keresztül megérkezhetnek a látogatók, ami egy teljesen új turisztikai attrakciója lesz Székesfehérvárnak.

Püspöki Palota homlokzatának felújítása mellett az épület belsejében is folynak munkálatok, különösen a látogatói útvonal mentén. Emellett egy új elem lesz az a lehetőség, amelyet a mozgásukban akadályozott látogatók számára biztosítanak.

A harmadik helyszín, ahová a zarándokok érkeznek, egyben a székesfehérvári látogatás csúcspontja is, az egykori székesfehérvári ferences rendház a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum épülete. Nagy probléma volt a múzeumban, hogy az egyre nagyobb számban érkező látogatókat nem tudták megfelelően fogadni, ezért az egész épületet újragondolták. Az épület hasznosítására és felélesztésére egy új funkciót találtak ki, amit szintén Szent Ferenc szellemiségéhez kapcsolódóan szeretnénk megvalósítani.

A székesfehérvári egyházmegyében azt remélik, a Magyar Szent Család Zarándokút látogatói számára különleges színfolt lesz Székesfehérváron a Látogatóközpont és a Püspöki Palota mellett a múzeum épülete..

Berta Kata
Fényképeket készítette Lakata Pál
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk