A vészhelyzetben új formában, de működik tovább a Katolikus Karitász - beszámoló

2020. 01. 23. | | 2020. 04. 23.

 

 

 

A vészhelyzetben új formában, de működik tovább a Katolikus Karitász

2020.04.23. - A kihirdetett vészhelyzet után számos segítségnyújtási formával működik tovább a Katolikus Karitász. Az önkéntes munkatársak a megváltozott helyzetben is keresik a módját, hogy segíteni tudjanak a szükséghelyzetek orvoslásában. A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitászközpont tevékenységéről Sinkovicsné Máté Hortenzia igazgatóhelyettest kérdeztük.

A Katolikus Karitásznak át kellett alakítania a segítségnyújtást és a feladatellátást központjaiban, szociális intézményeiben és a plébániai önkéntes csoportokban is. A székesfehérvári egyházmegyei központ hogyan folytatja tovább működését?
A járványhelyzetre való tekintettel a fehérvári Egyházmegyei Karitász Központ jelen pillanatban zárva tart, de online formában pl. Facebookon, e-mailben és persze telefonon keresztül elérhetőek vagyunk. Nálunk is átalakításra került a munkarend, ugyanis több idős dolgozónk is van, többen home office-ban dolgoznak, de igyekszünk a szolgálatunkat továbbra is ellátni. Az országos segélyprogramjainknak nagy részét tovább visszük és folytatjuk, ilyen például a Lakhat program, amivel a lakhatásban veszélyeztetetteket próbáljuk megsegíteni. A vetőmagok már a veszélyhelyzet előtt kiosztásra kerültek, úgyhogy reméljük már zöldellnek a kertek is. A pelenka program is folytatódik, tehát a DM által felajánlott pelenkák kiosztása is folyamatban van. És most fog indulni a Szép Otthon programunk újabb fázisa is, tehát ezeket mind szeretnénk továbbra is biztosítani azoknak, akik a látókörünkbe kerültek.

Országszerte végzik karitatív munkájukat a szervezet önkéntesei, munkatársai, hogy szolgálatukkal támogassák a nehéz helyzetbe kerülőket, kiemelt figyelemmel az idősekre. Milyen tapasztalataik voltak, a Központban az elmúlt egy hónapban, miben kértek elsősorban segítséget az emberek?
Azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok kérelem érkezett hozzánk, megnőtt az igény elsősorban a tartósélelmiszerek, a tisztítószerek iránt. Sok kérelmet továbbítunk a plébániai karitászcsoportok számára, tehát most velük sokkal intenzívebb lett a kapcsolattartás. Ők helyben, saját erőforrásból is próbálnak segíteni a rászoruló családokon. Jellemző, hogy az idősebb önkéntesek most visszavonultak és a fiatalabb önkéntesek vették át a stafétabotot, látogatják az időseket, segítenek a hivatali ügyintézésben, gyógyszerkiváltásban, bevásárlásban. De időnként, a kerítésen túlról egy kis beszélgetéssel, lelki segítségnyújtással is támogatják az otthonukba magányosan élőket.

Az egyházmegyében szinte minden plébánián működik önkéntes csoport, hogyan tudják összehangolni, támogatni a karitászosok munkáját?
Próbálunk mindenkivel igény szerint kapcsolatban maradni, most a plébániai karitász csoportok megtámogatása kiemelt feladatunkká vált. A tisztasági csomagszállítmányunkat szeretnénk 50 családhoz eljuttatni a különböző településeken. Ezek általános higiénés eszközökből, tisztítószerekből, fertőtlenítőszerekből állnak, de van benne mosószer, öblítő, mosogatószer is, aminek most úgy látjuk, nagyon nagy hasznát veszik az emberek. Illetve a járvány elmúltával is ezek természetesen felhasználhatók lesznek a háztartásban.

Milyen lehetőségeket találtak, hogyan tudják felmérni, melyek azok családok, akik a járvány miatt jutottak nehéz helyzetbe?
Igény szerint próbáljuk intézni ezt, tehát azok a karitászcsoportok, akikhez beérkeztek már ott helyben, ilyen jellegű kérések, azokkal felvesszük a kapcsolatot és leszállítjuk nekik a csomagot. Ők személyesen továbbítják a rászoruló családoknak. Olyan plébániákon, ahol esetleg nem működik most a karitászcsoport, mert főleg idősek önkéntesekből állt, oda megpróbálunk magunk eljutni, a Központból. Fiatalabb önkénteseink segítségével intézzük a beszerzést, illetve a családokhoz való eljuttatást is. Folyamatban van a rászorulók feltérképezése is, most elsőkörben a Székesfehérvár és környékén működő karitászcsoportok segítségével, a velencei, gárdonyi térség, illetve Dunaújváros körzetében. Majd a felmérés alapján bővül, változik ez a kör.

A személyes kapcsolattartásra, segítségnyújtásra most számos szabályt hoztak, mert a régi módon nincs lehetőség. Miként kellett újra gondolni a tevékenységüket?
Azon kívül, hogy igyekszünk a személyes kontaktust minimalizálni, inkább a telefonos elérhetőségeket, illetve az e-maileken keresztüli kapcsolattartást tartjuk elsődlegesnek. De természetesen, ahol szükséges a személyes jelenlét ott maszkban, gumikesztyűben, tehát a megadott óvintézkedések mellett történhet ez meg. Mindenképpen betartjuk a kötelező szabályt, hogy nem megyünk be sem a lakásokba, sem az udvarokba, hanem a megfelelő 2 m-es távolságot tartva, akár letéve az ajtó elé a csomagot juttattjuk el az adományt a családokhoz. És ahogy említettem telefonon próbálunk sokakba reményt önteni, illetve biztató szavakat mondani. De nem csak ilyen jellegű beszélgetés adódik, más módon, digitális eszközök használatával pl. Skype-on és egyéb más felületeken, ahol még a vizuális élményt is bele tudjuk vinni a kapcsolattartásba. Nyilván ez nem helyettesíti a személyes kapcsolatokat, de az adott körülmények között azt gondolom, hogy ezek a lehetőségek sokat jelentek.

Szigorodtak a segítségnyújtás, adománygyűjtés szabályai, hogyan juthatnak el az adományok a veszélyhelyzet idején is a karitatív szervezetekhez, azokhoz, akik a nehéz helyzetbe került embereket segítik, támogatják?
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ebben a nehéz helyzetben nagyon fontos az összefogás és nagyon fontos az is, hogy a jószándékú embereket megszólítsuk. Hiszen a plébániai karitász csoportok és az Egyházmegyei Karitászközpont is eléggé korlátozott forrásokkal rendelkezik, úgyhogy aki szeretné támogatni, főleg most pénzadománnyal a munkánkat, megteheti a karitasz.hu weboldalon megtalálható lehetőségekkel. A Katolikus Karitász, mint országos segélyszervezeten keresztül, vagy a www.karitaszszekesfehervar.hu-n, mint Egyházmegyei Karitász Központon keresztül, sokakat segíthetünk ebben különleges helyzetben. A 357-es adományvonal segítségével, hívásonként 500 Ft-tal lehet támogatni a 6 országos segélyszervezetet és ezeknek a tevékenységét. Tehát ez egy közös gyűjtés, és utána kerül szétosztásra a segélyszervezetek között a befolyó összeg, amely mind a járványhelyzet okozta nehézségek enyhítésében próbálnak segíteni, akár élelmiszer vagy fertőtlenítőszerek vásárlásával is. De közeledik az adóbevallássok határideje is, lehetőség van az 1 + 1 % felajánlására. Ebben is lehet gondolkodni, hogy ezt a Karitászt támogató alapítványnak ajánljuk fel ezt. Hiszen ez is ugyancsak ennek a nehéz helyzetnek a megsegítésére, illetve a nehézségek csökkentésére fordítódik. Az adományozás szempontjából is nagy nehézség, hogy a templomok is zárva vannak és nem lehet számítani a karitász célokat szolgáló adakozásra. Ezért javasoljuk inkább azt, hogy egy-egy nagyobb, központilag létrehozott gyűjtést támogassanak és onnan kerül majd az összeg, a kisebb települések, plébániai karitászcsoportjai számára visszaosztásra. Természetesen az működik, ha az Alba Caritas Alapítvány bankszámlájára utal valaki és a közleményben beírja, hogy adott esetben melyik plébánia önkéntes csoportjához szánja az adományt, azt mi továbbítjuk a központból. Köszönjük, hogy ezzel is támogatják munkákat!

Berta Kata
Fényképeket készítette Karitász
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk