Adventi Nyitott Templom a belvárosban

2013. 12. 21. | frissítve 2013. 12. 03.

 

ikon

 

Ahogy már évek óta, az idén is lehetőséget szeretnénk adni az arra vágyóknak, hogy betérhessenek a Barátok templomába, kicsit kilépjenek a vásári forgatagból, a karácsony előtti, sokszor rohanós készülődésből, és lelkileg is ráhangolódjanak az ünnepre. Három adventi szombaton, december 7-én, 14-én és 21-én 17 órától 19 óráig várunk mindenkit aki szokott, és azt is, aki nem szokott templomba járni.

Lehet beszélgetni az ott szolgáló testvérekkel. Aki szeretne, az szentgyónást végezhet, de lehetőség van arra is, hogy egyszerűen beszélgessen akár egy pappal, akár egy hívő emberrel.

Az "imasaroknál" különféle kívánságokat, kéréseket, imaszándékokat írhatnak fel az emberek egy lapra, amit az oltárnál elhelyezett kosárba tehetnek. Ezekre a szándékokra mutatja be a szentmisét Előd atya advent utolsó vasárnapján a ciszterci templomban. Az "imasaroknál" arra is lehetőség van, hogy az emberek előre leírt imádságok szavaival forduljanak Istenhez. Ez főleg azoknak nagy segítség, akik nem tudják, hogyan imádkozzanak.

A betérők gyertyát kapnak, amelyet meggyújthatnak az oltárnál. Itt kihúzhatnak valamilyen szentírási idézetet, a lap hátulján pedig segítséget kapnak ahhoz, hogy az adventi időszakot, a karácsonyra készületet lelkileg is tudatosabban éljék meg, a karácsonyra ráhangolódjanak.

Mindig van szentségimádás az egyik mellékoltárnál: Istennel való ilyen kapcsolatunk megadja a "hátteret", a valódi alapot a templomban zajló eseményekhez.

Minden helyszínen vannak szolgáló testvérek, akiktől tájékoztatást lehet kérni, vagy akikkel beszélgetni lehet.

A nyitott templom célja, hogy minden ember lehetőséget találjon az elcsendesedésre, hogy olyan értékekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek mellett hívőként is sokszor hajlamosak vagyunk elmenni a karácsonyi készület forgatagában.

Szeretettel várunk minden arra járót, lépjen be, akár pár percre, akár hosszabb időre, találjon rá a csendre, békére és nyugalomra, kapjon választ kérdéseire, és frissülten, derűsen tudjon továbblépni a mindennapokban.

Galambos Éva
a szervezők nevében


 

Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk