Adventi Udvar a püspökségen - beszámoló

2008. 12. 20. |

 

derű

 

A negyedik gyertya lángja is fellobbant a Székesfehérvári Püspökség Adventi Udvarában a kézműves és jótékonysági vásár utolsó napján, a karácsonyváró programsorozat zárórendezvényén.

A Tatabánya- bánhidai katolikus óvódások kedves betlehemes játékkal és harmadik zenei Cd-éjük bemutatójával búcsúztak el az udvarba látogatóktól.

Ugrits Tamás irodaigazgató Lukács evangéliumából az angyali üdvözlet sorait idézve beszélt az emberiségnek szóló legfontosabb hírről. Sokféle hírt hallunk ma, sokféle formában. A média, a mobiltelefon, az internet világában sokféle információ jut el hozzánk. A legtöbbjét hamar elfelejtjük, másnapra az újabbakkal foglalkozunk. Csak egyetlen hír van, amely ugyanúgy szólt apáink, nagyapáink, elődeink idejében is, örök hír maradt: Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta értünk. Ezt az örömhírt hiába mondanák be a hírekbe, nem lehet sms-ben vagy e-mail-en átadni. Ezt a hírt csak ember adhatja át embernek. Adventi készületünknek is ez az igazi célja: átadni az egyetlen örömhírt: Velünk az Isten!

Spányi Antal püspök az utolsó gyertya meggyújtása előtt összegezte azt a lelki programot, amelyet hétről hétre átelmélkedtünk. Az adventi készületi idő sok mindenre megtanított bennünket. Próbáltunk figyelni az igazi várakozásra, igyekeztünk megújítani hitünket, megtalálni újra az örömöt és a reményt életünkben. „Most már közel vagyunk a beteljesedéshez, Krisztus születéséhez. Tekintsünk az egyszerű jászolra, ahol a kisdedet egyszerű emberek veszik körül. Mária és József a maga egyszerűségükben Isten eszközeivé váltak az egész világ megváltására. A pásztorok és a bölcsek, akik - az egész emberiséget képviselték - ezt az igazi örömet tapasztalhatták meg és nem a mai világ örömét. Nem a pénzt, a gazdagságot, hanem az igazi szeretet örömét.” – mondta a főpásztor.

Befejezésül azt kérte, hogy "ebben a néhány napban, a karácsonyig tartó időszakban, figyeljünk örömeinkre. Ha nem is úgy alakult az életünk, ahogy szerettük volna, az örömhír akkor is jelen volt. Isten mindenkinél előbb szeretett bennünket, csak észre kell vennünk szeretetét. Kívánom, hogy szívből jövő szeretettel tudjunk mindenkire hatni, jót tenni, mosolyt csalni, derűt vinni embertársainknak!" Ezekkel a gondolatokkal és a Rorate közös éneklésével zárultak be az ünnepi udvar kapui.

- BPK -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor és Lakata Pál

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk