Sajtóközlemény - Átadták a Magyar Szent Család Zarándokutat - beszámoló

2021. 06. 26. | | 2021. 06. 26.

 

 

Sikeresen befejeződött a Magyar Szent Család nyomában zarándokút fejlesztése

2021.06.26. - A támogatott Székesfehérvári Egyházmegye 2016 és 2021 között a teljes projektre fordított 1,5 milliárd forint európai uniós támogatás felhasználásával egy új zarándokutat hozott létre. A GINOP-7.1.4-16-2016-00006 azonosítószámú projekt keretében Vértessomlón a kegytemplom mellett elkészült a Magyar Szent Család mesetér. Bodajkon a kegyhely modernizálása mellett az egykori iskola épületének átalakításával megépült a Szent Imre Zarándokszállás, melynek üzemeltetéséhez megújuló energiaforrást is felhasználnak.

Megépült a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont. Az épület az egykori Monostor-bástya falát őrzi. A látogatóközpontban látványraktár, számos történelmi érdekességet bemutató interaktív kiállítás, jól felszerelt foglalkoztatótér várja a zarándokokat. Magyarország legismertebb copf stílusú épülete, a székesfehérvári Püspöki Palota teljes homlokzata megújult, emellett megvalósult a kápolna, a díszterem és a hozzá kapcsolódó reprezentatív terek látogatóbarát fejlesztése, továbbá a projekt keretében akadálymentes bemutatótér készült.

Az egykori ferences rendházban működő Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum megújult fogadótérrel és zarándokudvarral, ajándékbolttal, hangulatos kávézóval várja a látogatókat. Az akadálymentesített múzeum nagyterme a Magyar Szent Család nyomában zarándokút méltó végállomása, ahol a zarándokok tiszteletüket tehetik Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre herceg ereklyéi előtt. Szintén felújításra került az épületben működő konyha is.

A zarándokút hetedik állomása a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. A fejlesztés keretében az épület teljes akadálymentesítése megvalósult. Az épületben az egyházi rendezvények mellett előadások, kiállítások, komolyzenei-, családi- és klubprogramok várják az érdeklődőket.

A zarándokút állomásait egy ingyenesen letölthető mobilapplikáció használatával ismerhetik meg az érdeklődők. A Szemvezető alkalmazás GPS és beltéri helymeghatározás segítségével működik. Használatával naprakész hírek, audioguide, érdekességek, képek, videók, játékok érhetők el.

A projektről bővebb információt a www.szenteknyomaban.hu oldalon olvashatnak.

Spányi Antal beszéde:  20210626spanyi.pdf (94 kB)
Soltész Miklós beszéde:  20210626soltesz.pdf (105 kB)

Sajtónyilatkozat letöltése:  20210626_latogatokozpont_sajtokozlemeny.pdf (175 kB)

Vonatkozó beszámoló: www.magyarkurir.hu

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk