Az Év Levéltári Kiadványa díjat kapott a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár - beszámoló

2014. 01. 29. | | frissítve 2014. 02. 04.

 

Fénykép: dr. Berta Gábor

 

A Nyitott Levéltárak programsorozat keretében második alkalommal hirdetett pályázatot a Magyar Levéltárosok Egyesülete. Az Év Levéltári Kiadványa díj elsődleges célja a levéltárak kultúramegőrző és -teremtő szerepének, tudományos eredményeinek bemutatása és népszerűsítése a levéltári intézmények szellemi műhelyeiből kikerülő kiadványok középpontba állításával.

Tyekvicska Árpád, az MLE elnöke szerint a levéltári intézmények évente több tucat kiadvánnyal gazdagítják a tudományos, ismeretterjesztő, forrásközlő és szakmai kiadványok sorát. Méltó, hogy ezeket számba vegyék, és a legjobbakat díjban is részesítsék. Nemcsak azért, hogy a szakma rögzítse értékítéletét – hanem azért is, hogy a nagyközönség értesüljön a levéltárakban folyó nívós munkákról. A 2013-as évben négy kategóriában adott ki az egyesület díjat forráskiadványok, monográfiák és tanulmánykötetek, levéltári szakmai kiadványok valamint levéltári adatbázisok összevetése nyomán.

A tizenhárom rangsorolt pályázatból idén négyet egyházi levéltár nyert el. A Prímási Levéltár segédlete találtatott a legjobbnak, s elismerést kapott a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának két kötete is. A Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár Shvoy Lajos székesfehérvári püspök amerikai útja, 1937. című kiadványa a Magyar Levéltárosok Egyesülete által meghirdetett az Év Levéltári Kiadványa Díj  versenyen a  Forráskiadványok kategóriában ért el I. helyezést. A DVD, amely Mózessy Gergely gyűjteményigazgató és Nádasi Richárd szerkesztésében jelent meg, méltán nyerte el az MLE díját – hangzott el dr. Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektorának méltatásában. „Az egyházi levéltárak számára egy nagyon nagy kitüntetés ez. Mint volt levéltárigazgató, tudom, hogy milyen nehéz körülmények között indultak az egyházi levéltárak. Azzal, hogy a székesfehérvári püspöki levéltárnak ez a munkája az Év Levéltári Kiadványa kitüntető elnyerte, valamiféleképpen az egyházi levéltárak erőfeszítéseinek elismerése is egyben.” – hangsúlyozta a rektor.

„Szakmailag nagyra értékelem a mögénk rangsorolt munkákat, ezért meglepett a döntés.” – mondta el a díjat átvevő Mózessy Gergely püspöki levéltáros, gyűjteményigazgató. „A tavaly megjelent kiadvány különlegessége talán az volt, egy korabeli 72 perces filmanyagot digitalizáltunk és adtunk ki ellátva sajtóanyaggal, levelekkel, fotókkal, visszaemlékezésekkel, amelyek ehhez az úthoz kötődnek. További terveink is vannak, készülünk egy 2.0-ás verzióra, egy kétnyelvű magyar-angol DVD megjelentetésére. Mert ami itthon kuriózum, a kint élő, szétporladó magyar egyházközségek számára – akiket Shvoy püspök meglátogatott az 1937-es pasztorációs útján – identitásmegőrző és -erősítő tényező is lehet.”

Az ELTE Egyetemi Könyvtár dísztermében tartandó díjátadó ünnepségen Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, és Kőszeghy Péter, a Balassi Kiadó alapító igazgatójának köszöntője után a szakmai zsűri döntését Szögi László, a pályázatokat zsűriző bizottság elnöke ismertette. Az Év Levéltári Kiadványa díjat a díszvendégeken kívül Gyimesi Endre miniszteri biztos adta át.

BPK
Fényképeket készítette Stempely Irén
Főkép: dr. Berta Gábor


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk