Befejeződött a székesegyház mennyezetképeinek tisztítása - beszámoló

2020. 03. 05. | | 2020. 03. 09.

 

 

Befejeződött a székesegyház mennyezetképeinek tisztítása

2020.03.05 – Egy év alatt több mint kétezer négyzetméter freskót tártak fel és konzerváltak a restaurátorok. Tartható a helyreállítás ütemterve 2022-ig.

A székesfehérvári Szent István király-székesegyházban egy év alatt több mint kétezer négyzetméter freskót tártak fel, tisztítottak meg és konzerváltak a szakemberek Jeszeniczky Ildikó Munkácsy-díjas festő-restaurátor művész vezetésével. A tavalyi év során Spányi Antal megyés püspök folyamatosan nyomon követte a munkálatokat. Az első ütem eredményeit 2020. március 5-én sajtónyilvános bejáráson ismertette a megyés püspöknek Vági Péter projektkoordinátor, Jeszeniczky Ildikó vezető restaurátor, Bodnár Gyula farestaurátor-művész, valamint a műmárvány és stukkófelületek tisztítását és aranyozását végző szakemberek.

Vági Péter ismertette a projekt előzményeit, jelenlegi eredményeit és a jövőbeli célokat. Emlékeztetett, hogy 2014. június 2-án az északi főpárkány egy darabja leszakadt, ezt követően került sor a tetőszerkezet és a homlokzat teljes felújítására. Egyházmegyei, kormányzati és önkormányzati forrásokból a Szent István király-székesegyház külső felújítása 2016-ban fejeződött be. 2016. július és augusztus folyamán régészeti feltárásokat végeztek a mellékkápolnákban, majd elkezdődött a templom összes műemléki értékére kiterjedő művészettörténeti és restaurálási kutatás. Ennek első eredménye a két mellékkápolna 2017 augusztusára befejezett restaurálása volt. Miután 2018 tavaszán a munkálatok zavartalan elvégzése érdekében a székesegyházat bezárták, a hajóban teljes felületű régészeti feltárást végeztek. Az ásatások nyomán új adatokkal gazdagodott a templom középkori története, valamint előkerült egy értékes, 13. századi limoges-i bronz korpusz is. 2018. augusztus 3. és október 23. között Barokk mennyország címmel kiállítást rendeztek a székesegyházról a Csók István Képtárban. Az egyházmegye megbízásából interneten elérhető applikációt fejlesztettek a restaurálási munkák lebonyolításának támogatására. A közbeszerzések 2018. október és 2019. január között zajlottak, s közben megépültek az állványok a templomtérben. 2019 szeptemberére a tervezett munkák elvégzéséhez szükséges összes vállalkozási szerződést megkötötte a Székesfehérvári Egyházmegye. 2019. szeptember 12-én püspöki áldásban részesültek a Szent István király-székesegyház belső rekonstrukcióján dolgozó szakemberek. 2019-ben a restaurálási munkák a tervezett ütemezés szerint haladtak. Szeptemberben befejeződött a szentély műmárvány felületeinek tisztítása, novemberben elkészült az első mellékoltárkép teljes restaurálása, valamint decemberre minden fából készült és műhelyben helyreállítandó tárgy elszállítása megtörtént. A freskók tisztítása után megkezdődhet a mennyezetképek esztétikai helyreállítása. Vági Péter projektkoordinátor tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy a felújított székesegyházat 2022 áprilisában meg fogják nyitni.

Jeszeniczky Ildikó a mennyezetképek tisztításának izgalmas részleteibe avatta be az érdeklődőket. Az átfestések alatt néhol váratlan részletek bukkantak elő: egy-egy fej más irányba fordult, több eszköz eltűnt, míg mások – jellemzően az adományozó kortárs nemesek kezében tartott pénzérmék – előbukkantak a későbbi festékrétegek alól. Érdekességként elhangzott, hogy a templom díszítőfestéssel dekorált felületein összesen 360.000 pöttyöt kell újraaranyozni a restaurátoroknak. Az altemplomban 107 m2 festett sírfelirat feltárása és konzerválása is befejeződött 2019-ben. A restaurátor örömmel számolt be, hogy mind a négy oltárkép tisztítása elkészült, s már eredeti ragyogó, tüzes színeikben pompáznak a festmények.

Egy pilaszterfejezeten demonstrálta Bodnár Gyula farestaurátor a 18. századi aranyfelületek restaurálásának problémáit és eredményeit. A restaurátoroknak sikerült megmenteni a negyedévezredes aranyozást, míg az új aranyozást megfelelő felületképzéssel úgy illesztették a régihez, hogy egységes megjelenésű, ragyogó eredményt kaptak. Nagy Gergely aranyozó a stukkó felületek aranyozását demonstrálta Spányi Antal megyés püspöknek a szentély oldalfalán lévő díszítményeken.

A bejárás végén Spányi Antal megyés püspök az állványokról tekintette meg a letisztított mennyezetképeket. A kivilágosodott, ragyogó, gyöngyházfényű freskók látványa a székesegyház belsőnek könnyed, légies megjelenést biztosít. Újra megnyílik a mennyország a templom mennyezetén.

Székesfehérvári Egyházmegye
Fotó: Gaylhoffer-Kovács Gábor, Jeszeniczky Ildikó, Kis Emőke
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk