Bérmálás a Bazilikában - beszámoló

2015. 05. 24. | | 2015. 05. 24.

 

 

2015. május 24. – A székesegyház zsúfolásig telt pünkösdvasárnapon a bérmálkozásra várók, rokonaik, valamint a hívő közösség tagjaival. Az olvasmányok és evangélium felolvasását a bérmálkozók közösség előtti bemutatása követte.

Ezután Spányi Antal homíliájában felelevenítette az apostolok korát: a tanítványok három éven keresztül követték Jézust, vele éltek, megvolt saját, emberi elképzelésük az Isten szerinti életről. Majd a nehézségek idején és a szenvedés óráiban ez az elképzelés összeomlott. Krisztus feltámadása után a tanítványok még mindig emberi tapasztalataik alapján értelmezték a megélteket – azonban a negyven nap során Jézus többször megjelent nekik, és egyre erősebbé tette bennük az Istenben gyökerező, igazi hitet. Mennybemenetelekor megígérte nekik a Szentlelket, és a tanítványok végre érett döntést tudtak hozni Isten mellett: engedelmeskedtek a kérésnek, hogy maradjanak együtt, és megkapták a Szentlelket.

Isten átformálta az emberi törekvést és hatékonnyá tette a Lélekben: Péter, aki megtagadta Jézust a sötétség estéjén és nem volt a szavak embere, kiállt a hatalmas tömeg elé, megvallotta hitét, és hatékonyan hirdette az evangéliumot. Az emberek a hallottak alapján bűnbánatot tartottak, és hittek az evangéliumnak. Megszületett az Egyház.

A főpásztor a bérmálkozókhoz fordulva így szólt: megfelelően felkészültetek tudásban a szentség felvételére, de a tudás nem elegendő önmagában. Döntést kell hoznotok, hogy Krisztus szerint akartok-e élni. Legyetek szilárdak és kitartóak az imádságban, és maradjatok hűségesek a szentségekkel való élethez. A világunkban ez nem mindig könnyű; ilyenkor különösen is fontos a Szentlélek segítségét kérni. Krisztus szavával és szeretetével tegyétek jobbá a világot! Maradjatok hűségesek a keresztény élethez és küldetéshez!

A bérmálandók ekkor megújították keresztségi fogadalmukat, a püspök imádkozott értük, majd felkérte a jelen lévő közösséget, hogy ők is csöndben imádkozzanak. Ezután következett a szentség egyénenkénti kiszolgáltatása.

Ezen a szentmisén a főpásztor 55 fiatalt bérmált.

Marian
Fényképet készítette Róth Tamás és Németh Gábor


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk