Bérmálás és püspöki áldás a váli templomban - beszámoló

2020. 10. 25. | | 2020. 10. 26.

 

 

Bérmálás és püspöki áldás a váli templomban – Megújult a Hétfájdalmú Szűz plébániatemplom

2020.10.25. – Ünnepi szentmise keretében áldotta meg a felújított váli Hétfájdalmú Szűz műemléktemplomot Spányi Antal megyés püspök. A főpásztor 23 fiatalt bérmált meg a jelentős eseményen. A beruházás mintegy 600 milliós bruttó költségéből 500 millió kormányzati támogatásból, a többi egyházmegyei önerőből valósult meg.

A főpásztort és a bérmálkozókat Kovács Zoltán plébános köszöntötte, aki az ünnep fontosságát így hangsúlyozta: minden templom Isten dicsőségét hirdeti, valamint a közösség megújulásának helye és forrása is. Az impozáns, kincseiben gazdag épület kulturális örökségünk része, és felemelő érzés, amikor a bérmálkozók a Szentlélek megerősítését ebben a szép szakrális térben kérik.

Spányi Antal megyés püspök beszédében méltatta a templom külső szépségét, és felhívta a figyelmet a belső tartalomra, hiszen a közösség ereje, jelenléte teszi a templomot élővé. A belső ragyogás a lélektől fakad. A főpásztor arról is beszélt, ma, amikor a járványhelyzet miatt sokan hiá¬nyoznak a templomokból, ritkaság, hogy ennyien összegyűlnek az Isten házában. Megköszönte, hogy betartva az egészségvédelmi előírásokat, ilyen szívmelengető esemény lehet Válon a bérmálkozás. A fiatalokat arra biztatta: merjenek bátran kiállni hitükért, akkor is, ha megmosolyogják őket érte. Manapság nem ritka sajnos, hogy sokféle fenyegetettséggel kell szembenézniük azoknak, akik kereszténységüket vállalják.

Az ünnepségen beszédet mondott Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, aki elmondta, Magyarországnak működnie kell, sok a feladat, de szükség van ilyen alkalmakra, amikor feltöltődhetünk, amelyekből erőt merítünk. Egy láthatatlan ellenséggel küzdünk, a járvány fenyegető rémével, és komoly identitásharc is folyik a világban, amelyben helytállás szükséges a mai értékválság idején. Beszélt arról is, hogy ma Magyarországon az értékmentés az irányadó, ezért újulnak meg a templomok, az iskolák, a közösségi terek. Ezek mellett kötelezte el magát a kormány, és Válban is ez történik az elkövetkezendő programokban.

Bechtold Tamás, Vál polgármestere az Ürményi–Dreher család hagyatékának megmentéséért mondott köszönetet, hívőként először is Istennek, közéleti személyként a kormánynak, az egyházmegyének és az elkötelezett váliaknak. Elmondta, a Hétfájdalmú Szűz templom 1819 és 1824 között épült Josef Franz Engel és Franz Heine építészek tervei alapján. Felszentelésére 1854. október 8-án került sor az egykori váli plébános, Farkas Imre által, aki ekkor már székesfehérvári megyés püspök volt.

A külsőleg műemlékvédelmi szempontból teljesen megújult, 200 éves katolikus templom belsőjének is több részletét renoválták. A hazai klasszicizmus egyik kiemelkedő példájának számító építmény az egyházmegye egyik legnagyobb temploma. Befogadóképessége ugyan meghaladja a váli egyházközség igényeit, ám komoly építészeti és kultúrtörténeti értéket képvisel.

A beruházás keretében több mint 6000 négyzetméteren állították helyre a homlokzatot, valamint több mint 1000 négyzetméternyi terület kapott szigetelést. 

Berta Kata
Fotó: Bechtold Tamás és Fehérvár TV

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk