Betegek világnapja - beszámoló

2019. 02. 11. | | 2019. 02. 12.

 

 

 

Krisztus velünk van, hogy legyőzzünk minden bajt – Püspöki szentmise a Betegek Világnapján Székesfehérváron

2019.02.12. – 1858. február 11-én jelent meg Lourdes-ban a Boldogságos Szűzanya, és mutatta meg a kegyelemnek gyógyító forrását a kiválasztott gyermeknek, a tanúknak, amelyet aztán az Egyháznak ajándékozott a betegek gyógyítására – mondta Spányi Antal püspök Székesfehérváron, a Betegek Világnapján tartott szentmisében. Az Egyház 27. alkalommal hirdette meg a betegekért való imádság ünnepnapját. Fehérváron a főpásztor a város híveivel együtt imádkozott azokért, akik testükben betegségektől szenvednek, akik a lélek bajait hordozzák, akik a gonosz lélek zaklatásától szenvednek, vagy bármiféle módon súlyos megpróbáltatásokat élnek meg. Imádkoztak azokért is, akik a szenvedő embereket körülveszik gondoskodással, imádsággal, bátorítással, egyszerű melléjük állással. Együtt kérték Istentől az imameghallgatásokat és a Szűzanya közbenjárását a betegekért, a szenvedőkért.

„Álmodozhatunk olyan életről, amelyben nem kell hordozni keresztet, amelyben nincs ott a szenvedés, életutunkat kizárólag vidám lélekkel járjuk végig. De nem valószínű, hogy van ilyen. Látjuk Krisztus életét, mennyire jelen voltak az Ő életében is a megpróbáltatások, az elutasítások. A keresztúton, a keresztre feszítés gyötrelmében neki is ki kellett állnia hűségben a szenvedések próbatételét. Akit pedig Boldogasszonyunknak vallunk, Ő a Fájdalmak anyja volt, akinek tőr járta át szívét, lelkét. Mária élete sem volt szenvedések nélküli élet” – kezdte beszédét a megyés püspök, majd arra is kitért, hogy a saját életünkben is ott látjuk a szenvedést, és azokéban is, akiket szeretünk, akiket ránk bízott az Isten. Érezzük gyöngeségeinket, a fájdalmakat, az elmúlás gyötrelmét, de a meg nem értettséget és az elutasítottságot is hordozzuk. Megannyi sebet, amelyet bűneink okoztak. De nem csak szenvedés van az életben. Mert a nehézségekkel küzdő ember megtapasztalja Isten közelségét, a Szűzanya jelenlétét, aki anyai szeretettel gyógyítja gyermekeit. Az Egyház szentségeihez ragaszkodó ember átélheti a bennük rejlő, felemelő, gyógyító, erősítő valóságot.

Senkinek sem kell egyedül hordozni az élet keresztjeit, a szenvedés nehézségeit. Velünk van Jézus, aki részt kér szenvedéseinkből, jelen van segítő jóságával. Mikor személyes bajnak éljük meg, hogy az élet halad fölöttünk, és újabb és újabb tapasztalatokat szerzünk beteg önmagunkról, tudnunk kell szenvedéseinket Krisztus keresztjével egyesíteni. Ő szeretetével megerősít, együtt viseli velünk fájdalmainkat. Ebben erősít meg bennünket az Oltáriszentség, amely Krisztus jelenlétét hozza közénk, amely által részt vesz az életünkben. A szenvedés sokszor nem múlik el, hordoznunk kell. Szeretnénk szabadulni tőle, ahogy Szent Pál is a testében érzett tövis fájdalmától. Elég Neked az én kegyelmem, mondja Jézus és valóban minden nehézséghez ad erőt – hangsúlyozta a főpásztor, majd arra biztatott, törekedjünk, hogy ne okozzunk mások számára szenvedést, inkább vigyünk vigasztalást a másik ember életébe. „Megértéssel, szeretettel, odaadással hordozzuk imádságainkban beteg embertársainkat. Az imádkozó Lélek sokat tesz, fontos küldetést teljesít. Azokért is imádkozzunk, akik a betegekért szentelik életüket, akik melléjük tudnak állni, mert Krisztustól kapják az erőt az emberek szolgálatára. Az életnek ebben a földi szakaszában jelen van szenvedés, de ezt viselhetjük úgy is, hogy Istenhez kerülünk közelebb. Kérjük ehhez a Boldogságos Szűz Mária imádságos közbenjárását és az Úr Jézus Krisztus megváltó kegyelmét” – zárta beszédét a megyés püspök.

A szentmisében betegek kenetének egyéni kiszolgáltatása előtt, a szentség felvételére készülők megújították keresztségi fogadalmukat, hálát adtak a betegek olaja felett, kérték a Szentlélek kiáradását testükre-lelkükre.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Ferenc pápa üzenete a betegek 27. világnapjára:  betegekvilagnapja2019.pdf (122 kB)



 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk