Casciai Szent Rita szerzetes emléknapja - beszámoló

2023. 05. 22. | | 2023. 05. 23.

 

 

 

Élete titka, hogy mindenben igent mondott Istennek – Casciai Szent Rita szerzetes ünnepe Székesfehérváron

2023.05.22. – Rózsafüzérrel, elmélkedésekkel, tanúságtétellel és püspöki szentmisével ünnepelték Casciai Szent Rita szerzetes, a reménytelen helyzetekben segítő szent emléknapját Székesfehérváron. A keresztény édesanyák Szent Mónika közössége hívta közös imádságra a híveket, majd az ünnepi szentmise után a hagyományos rózsaáldással zárult a búcsú.

Az imával kezdődő alkalmon Kissevichné Toldi Hajnalka mutatta be a megfogant élet lelki adoptálását, amely imádságos elköteleződés az édesanyja méhében abortusszal fenyegetett gyermek védelmében. Mint elmondta, a lelki adoptálás művébe való bekapcsolódás egy – egyedül csak Isten által ismert gyermek – lelki szüleivé tesz minket.

A város egyetlen Szent Rita oltárát őrző templomban Lovász László Rajmund OFM ferences szerzetes köszöntötte a főpásztort, a híveket, és visszatekintett az elmúlt évek búcsúi alkalmaira. „Szent Rita megjárta az élet nagy nehézségeit, mégis eljutott az életszentségre. Amit tiszteletére elindítottunk itt hat éve, szeretnénk még jobban megerősíteni. Hiszen a családok számára nagyon fontos, hogy legyen olyan példakép, aki a nehézségekben pártfogóként jelenik meg. És lehet, hogy csak egy rózsát visznek haza, de a szívükben azt, hogy az Isten szereti őket.”

A főpásztor Szent Rita életét felidézve kiemelte, hogy sok szenvedést élt meg, de Isten erővel és belső békével ajándékozta meg. Az egyház sokszáz éves tapasztalata, hogy Szent Rita közbenjárásával különlegesen nehéz helyzetekben segíti azokat, akik hozzá fordulnak a bajban. „Ki ne szorulna ma segítségre, kinek ne jönne jól egy erős támogatás, Égi közbenjárás. A hívek ezt találták meg Szent Ritában, ezért olyan népszerű az Ő tisztelete. De ha életét szemléljük, nemcsak ezt kell látnunk, hogy imádkozhatunk hozzá segítségért, hanem meg kell értenünk az Ő nagyon egyszerű életének titkát is. Ez nem más, mint jelenlét az Isten számára, az Ő akaratának elfogadása és a mindenre „igent mondás”, amit az Isten ad nekünk. Szent Rita életének állomásait szemléljük úgy, hogy a magunk életének nyilvánvalóan másféle körülményei között képesek legyünk a magunk igenjét is kimondani Istennek.”

A megyés püspök beszéde végén arra hívta fel a figyelmet, hogy a szent élete örök példa arra, hogy imádsággal, türelemmel és az áldozatok felajánlásával Istenhez vezethetjük családtagjainkat, azokat, akik távol vannak tőle.

A keresztény édesanyák Szent Mónika közösségének a családokért, a gyermekekért mondott imája után a Szent Rita oltárnál a hagyományos rózsaáldással zárult a búcsú. A rózsák megáldása arra emlékeztet minket, amikor a szerzetesnő betegen feküdt cellájában, és kérte rokonát, hogy hozzon neki szülőföldjéről egy rózsaszálat. A hagyomány szerint unokahúga a havas téli tájon talált kinyílt rózsát számára. Rita életét csodálatos módon elkísérte a rózsa, amelynek tövise tizenöt éven keresztül jelezte számára Jézus megváltó szenvedését. „Ezek a rózsák jelentsenek nekünk reménységet, támaszt, egészséget, örömöt és békét, amikor Szent Ritát akarjuk követni” – mondta áldásában a főpásztor, majd a jelen levő édesanyáknak ajándékozta a megáldott virágokat.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk