Csókay András könyvbemutatóra került sor - beszámoló

2020. 03. 04. | | 2020. 03. 23.

 

 

 

Párbeszéd a megpróbáltatásról – Csókay András és Skrabski Fruzsina kötetét mutatták be Székesfehérváron

2020.03.04. – „Addig jó, egészséges az emlékezés és az eltávozott szeretteinkkel való együttlét, amíg a jelenben maradunk. Aki csak a múltban képes gondolkozni, vagy elkezd fantáziálni a jövőben, az hamar szétesik. A múltban vagy a jövőben nem találja meg senki az Istent. Isten pedig mindig jelen van, és mindig abban a pillanatban van velünk, amelyet megélünk” – vallja Csókay András idegsebész – Skrabski Fruzsina filmrendezővel készült közös Párbeszéd a megpróbáltatásról könyvében. A kötet ötletadója Kovács Lajos Péter volt, az Éghajlat Kiadó vezetője. A „beszélgetőkönyvben” négyen ültek egy asztalhoz. A kiadó mellett Csókay András, Skrabski Fruzsina és egy pap mély, emberi dolgokat tárnak fel magukból, őszintén, lelkük legmélyéről, mindenki előtt, szabadon, nyitottan. A fehérvári esten is szó esett fájdalomról, szenvedésről, Istenről, imáról, Lélekről és a csodákról. A beszélgetést Benkő Andrea, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője vezette.

Skrabski Fruzsina a Bűn és büntetlenség – film Biszku Béláról, az Elhallgatott gyalázat, valamint a Befogad és kitaszít a világ filmek rendezője, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, édesanyjától, Kopp Mária pszichológus, egyetemi tanártól örökölte érzékenységét az emberek iránt. Az esten elhangzott, a hit számára azt jelenti, nyitottnak kell lenni a földön túli világra, megélni a pillanatot, akár elhunyt szüleire, vagy nagyszüleire gondolva. „Olyan válaszok születnek a fejemben ilyenkor, amelyek előtte nem jutottak az eszembe. Megállni és annyit mondani, itt vagytok, örülök. „Anyukám misztikus keresztény volt, hitte, hogy van lehetőség a földön kapcsolatba kerülni a szentek közösségével. … Amióta megtapasztaltam, hiszem, hogy szüleim az Istenhez fűződő szeretetben élnek, és mi is ebben élünk, csak nem érezzük.”

„Az a Jó Isten, aki a semmiből létrehozta az egész univerzumot, meg tudta tenni, hogy feltámasztotta Krisztust, miért ne tudna misztikus tapasztalatot adni nekünk? Ilyen tapasztalatom volt nekem is elhunyt kisfiammal” ¬ – mondta el Csókay András a fehérvári esten. Az orvos szerint a hit, a misztikus tapasztalat hirtelen jön, megvilágosít, nagy jelentőséggel bír, és összeegyeztethető az evangéliummal. Az Úr Jézushoz vezető út, amely mindenki előtt nyitva áll.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk