Dr. Tulassay Tivadar előadása - beszámoló

2019. 11. 04. | | 2019. 11. 08.

 

 

„Születés és halál – mindkettő újjászületés.” – Tulassay Tivadar gyermekgyógyász előadása Székesfehérváron a NEK-re készülve

2019.11.04. – A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Tulassay Tivadar gyermekgyógyász, nephrológus egyetemi tanár tartott előadást Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az emeritus professzor az élet két ismeretlen kalandjáról, a születésről és halálról beszélt a teológia szemszögéből, a szűk kapuról szóló lukácsi evangéliumi részlet alapján.

„A születés és a halál nagy titok, amit csak alázattal lehet megközelíteni. Az élet nagy kérdése, hogy mikor és miért jöttünk erre a földre, hogyan jöttünk létre. Hiszen ez nemcsak egy biológiai esemény, amely a természetben zajlik. Mert az ember az egyetlen, akinek ént és személyiséget adott az Úristen, és azt akarta, hogy úgy jelenjünk meg a földön, hogy kiteljesítsük és felismerjük, miért is vagyunk it.” – hangsúlyozta a professzor.

Tulassay Tivadar arról is beszélt, az életünk tele van szűk kapukkal. Ha elmegyünk mellette, nem vesszük észre, akkor gyakorlatilag nem veszünk részt abban a megváltásban, amit Krisztus kereszthalála és szenvedése adott nekünk, és amelyhez az ember földi szenvedése is hozzájárulhat.  „Sajnos, ma Európa, a globális társadalom nem veszi észre a szűk kapukat, sőt azt mondja, nem léteznek. Ezzel pszichológiailag és minden téren egy félrevezetett emberiséget próbál manipulálni. Csak a hit révén, a születés és halál közötti életet jól átgondolva, a szűk kapukat nem megkerülve, juthatunk el ahhoz a ponthoz, hogy azt mondhassuk, a halálunk nem befejez valamit, hanem megnyitja számunkra az örök életet” – hangzott el az előadásban.

A professzor végül a születésről és a halálról elmondta, hitünk szerint a kettő ugyanaz, mert mindegyik egy újjászületés, csak a dimenziók másak.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk