Édesapák, családfők megáldása - beszámoló

2014. 03. 19. | | frissítve 2014. 03. 21.

 

 

 

„Szent József életpéldájának két fontos üzenete van számunkra, amire az evangéliumok tanítanak bennünket. Az egyik, hogy Ő az ellentmondó, nehéz körülmények ellenére is elfogadta Isten tervét, a másik fontos tanítás, hogy ehhez a tervhez mindvégig hűséges maradt” – mondta Spányi Antal megyés püspök Székesfehérváron az apák megáldásának szentmiséjén a Szent József templomban.

A hétköznap ellenére sokan érkeztek a püspöki misére, hogy áldást kérjenek életükre, apai-nagyapai hivatásukra. A férfiakhoz szóló beszédében a főpásztor hangsúlyozta: Szent Józsefnek is voltak saját tervei, benne élt egy nép kultúrájában, elvárásaiban, hagyományaiban, mégis azt kereste, mi az Isten akarata. „A ma embere az üdvtörténetet ismerve elvárja, hogy egy kiválasztott szent kövesse Isten terveit, útmutatásait. Azt gondolom azonban, hogy Szent Józsefnek egy szokatlan, emberileg nem magyarázható utat kellett elfogadnia, amely számára sem lehetett könnyű feladat. De nem a saját örömét, sikerét, megelégedettségét kereste az életben, hanem Isten akaratát, amelyre teljesen rá merte bízni egész életét. Máriával együtt igent mondott az Úr terveire, amely örömmé változtatta életét a nehézségek ellenére is”- fejtette ki beszédében a megyés püspök.

Spányi Antal beszéde végén arra bíztatta a férfiakat, legyenek „Szent Józsefek” a mai világban, az Ő példájára sokszor ismételjék meg az Isten akaratára mondott igent, tartsanak ki hűségesen az odaadott életben. Tapasztalják meg környezetükben a Názáreti Szent Család örömét, békéjét és tiszta szeretetét. Az apák legyenek Istenre figyelő, oltalmazó, biztonságot adó családfők, így teljesítsék be férfiúi hivatásukat.

A szentmise végén a főpásztor megáldotta a megjelent apákat, nagyapákat, és megemlékezett a férfi elődökről is. A megyés püspök kezdeményezésére a székesfehérvári egyházmegyében a plébánosok ezen a napon, az esti szentmiséken osztottak áldást a családfőknek.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk