Édesapák, családfők megáldása - beszámoló

2018. 03. 19. | | 2018. 03. 19.

 

 

Szent József, a férfi küldetésének példaképe – Püspöki áldás az apákra Székesfehérváron

2018.03.19. - Ünnepi szentmise keretében áldották meg az apákat Székesfehérváron, a Kármelhegyi Boldogasszony templomban. Az egykori papi szemináriumi templom védőszentjének ünnepén Spányi Antal megyés püspök a város papságával, a papi otthonban élő paptestvéreivel mutatott be szentmisét, kérve Szent József közbenjárását az apai-nagyapai hivatásokért.

A főpásztor köszöntötte a híveket, különösen az édesapákat, nagypapákat, akik az ünnepelt szentben példaképet és védőszentet látnak. A püspök imádkozott az egyházmegye, a város családjaiért, valamint a választások előtt álló magyar nemzetért.

Az Isten teremtésében mindennek helye és küldetése van. Amit Ő megteremtett, annak sajátos karaktere, feladata és célja van. Amióta a kísértő azonban a világban munkálkodik, minden és mindenki elvesztheti az Istentől elrendelt helyét. Mindenki másra törekszik, mint amiben van. – fejtette ki beszédében a főpásztor. Ádámnak küldetése volt, hogy uralja a teremtett világot, nevet adjon minden földi dolognak. Partnere volt Istennek, beszélgetett Vele. Mély, bensőséges szeretet kapcsolat volt közöttük. Ádámot eltöltötte a hit Isten jelenlétében. Évának is helye volt a teremtésben, hogy társa legyen Ádámnak. Isten képmását együtt alkották, amely egy csodálatos, csak az embernek szóló hivatás. A kísértő azonban rávette az embert, hogy ne elégedjen meg ezzel a különleges helyzetével, legyen olyan, mint az Isten. – hangzott el a beszédben.

A szentmisében a főpásztor azt is hangsúlyozta, Szent József mindig Isten jelenlétében maradt, és tudott hallgatni Isten szavára. Példásan teljesíteni akarta a férfi, az apa küldetését úgy, ahogy azt Isten kinyilatkoztatta az ember számára. „Csodálatos módon rajzolja meg a Biblia Szent József alakjában az ideális apaképet. Az evangéliumokban nyoma sincs a hatalmaskodó, sziporkázó, önmagát tévedhetetlennek tartó családfőnek. Ő az ács, aki „igaz ember”, aki felnőtt az apai hivatáshoz, érett volt jellemében és érzelmeiben. Példásan követte az Írást, családjának biztonságot adott. Isten rábízta Fiát, és Szent József saját életpéldájával nevelte Jézust. – mondta a püspök, majd hozzátette. Az egyházat Péterre és apostolaira bízta az Úr, de az édesapákat bízta meg, hogy legyenek a család kisegyházának papjai.

Végül Spányi Antal püspök Szent Józsefnek, a családok őrének, az édesapák példaképének közbenjárását kérte, hogy az apák imádságra, hitre, az istentiszteleten való részvételre, becsületes munkára neveljék gyermekeiket. „Az egyház ajándéka az áldás, amely Isten kegyelmét közvetíti, azt a kegyelmet amire építhetünk.” – mondta a szentmise végén a megyés püspök, majd külön áldásban részesített minden megjelent édesapát.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk