Egyházmegyei Ifjúsági Zarándoklat - beszámoló

2023. 09. 23. | | 2023. 09. 27.

 

 

Mit keresek az életben? – A Székesfehérvári Egyházmegye Ifjúsági zarándoklata Ferenc pápa gondolataival

2023.09.23. – Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli látogatásakor találkozott fiatalokkal. A Székesfehérvári Egyházmegyéből is sokan részt vettek a budapesti Papp László Sportarénában megrendezett eseményen. A hagyományos szeptemberi bodajki ifjúsági zarándoklat idén nemcsak a bérmálás szentségében részesült fiataloknak szólt, hanem mindazoknak, akiket megérintett a Szentatyával való találkozás.

Mintegy 200 fiatal vett részt a Fehérvárcsurgótól Bodajkra tervezett zarándoklaton, amelyet a kedvezőtlen időjárás miatt buszokkal tettek meg a résztvevők. A kiinduló és célállomáson átelmélkedték azokat a gondolatokat, amelyeket Ferenc pápa mondott a magyar ifjúság számára. A találkozót Brückner Ákos Előd atya nyitotta meg, aki nemcsak lelkében, de a szívig hatoló szavaiban is hasonló lelkesedéssel szólt az ifjú korosztályhoz, mint a vele egyidős Ferenc pápa. Törökbálinti, budakeszi, piliscsabai fiatalok elevenítették fel a Szentatya üzenetét, amely visszhangra talált a fiatalok lelkében.

Az After Party elnevezésű találkozón, a Szentatya gondolatai nyomán modern keresztény zenével kísérve, interaktív módon dolgozták fel a pápa beszédét. „Az ifjúság a nagy kérdések és a nagy válaszok ideje. Ez igaz és fontos, hogy legyen valaki, aki provokál, aki meghallgatja a kérdéseiteket, és nem könnyű válaszokat, nem előrecsomagolt válaszokat ad, hanem segít, hogy bátran vállaljátok az élet kalandját a nagy válaszok keresése során. Előrecsomagolt válaszok nem segítenek, nem tesznek boldoggá. Jézus is segítette az embereket a válaszadásban” – erre a pápai megállapításra építették fel a bodajki zarándoklat programját, amelyen elsőként a Szentatya kérdésére keresték a választ. Mit kerestek? Mit kerestek az életben? Mit kerestek a szívetekben? Hogyan lehetünk nyertesek az életben?  „A csend lehetővé teszi, hogy Jézusra bízzuk azt, amit megélünk. Sokan úgy gondolják, nincs senki mellettük. De van! Jézus! Lehet, hogy nem látjuk, de érezni tudjuk. Ezt képzeld el úgy, mintha lenne rajta egy láthatatlanná tevő köpeny, és úgy ülne melletted megállás nélkül, arra várva, hogy lehúzd róla. Ott vár türelmesen melletted, le tudnád húzni, csak rá kell szánnod magad! Csak egy kéznyújtás, és már fel is tudod fedni. Ahhoz, hogy le tudd húzni a köpenyt, imádkozni kell, beszélgetni vele. Mert akkor hallod a hangját, és tudod, merre emeld a kezed, hogy lerántsd a köpenyt. A csendben van lehetőséged még arra is, hogy megtapasztald, az Úr úgy szeret téged, ahogy vagy, amilyen vagy, amilyen most vagy! Haladj előre, és ne ijedj meg a rossz dolgaidtól!” – hangzott el a tanúságtételben.

A zarándokló fiatalok segítő kérdéseket is kaptak az útra, hogy a Szentatya tanítása élővé, elevenné váljon életükben.  Szerinted mit kér most tőled Isten? Szoktál csendben lenni? Miért jó a csend?

Folytatva Ferenc pápa gondolatát: mit akarok, mit keresek az életben, a tanúságtevők azt hangsúlyozták, nem mindegy, mire szeretnénk rátalálni, ami jelen pillanatban nem áll rendelkezésünkre. „Az evilági dolgokat keressük, vagy azt, ami, vagy aki a hiánytalan boldogságot okozza? A világ néha úgy állíthatja be, hogy azok a dolgok a fontosak, amik sokszor csak pillanatnyi boldogságot okoznak. De ezek könnyen eltéríthetnek attól az úttól, ami az örök élethez vezet. Így a világ szemében sokszor kevésbé lehet hívogató az az életmód, amit keresztényként élünk, de fontos, hogy szem előtt tartsuk azt, amit Ferenc pápa is mondott: Jézus közel megy mindenkihez, nem azt akarja, hogy tanítványai a leckét ismételgető iskolások legyenek, hanem azt akarja, hogy a tanítványai legyenek szabad és úton járó fiatalok, egy olyan Isten társai, aki meghallgatja szükségleteiket és odafigyel álmaikra. Mert Isten keresi az álmainkat. Ő keres minket. Szeretné, hogy beengedjük az életünkbe. De mi észrevesszük-e, hogy ő keres bennünket?”

A tartalmas délelőtt után a fehérvárcsurgói polgármester segítségével a fiatalok a helyi művelődési házból átutaztak a Bodajki Segítő Szűz Mária kegyhelyre, ahol többen tanúságot tettek a lisszaboni ifjúsági találkozóról. Beszélt az a fiatal önkéntes is, aki nemcsak átvehette az európai kontinens nevében a Szentatyától a missziós keresztet, hanem az a megtiszteltetés is érte, hogy megtervezhette Ferenc pápa panamai szabadtéri zárószentmiséjének oltárképét.

A zárószentmisén Spányi Antal püspök az ezeréves kegyhely kegyelmet közvetítő jelentőségéről szólt, amely nemcsak a múlt, hanem napjaink tapasztalata is. Majd a kétezer éves szent hagyományról beszélt és az evangélium tanúságáról, amikor Jézus meghívta apostolait az örömhír hirdetésére. Így van ez ma is, hangsúlyozta a főpásztor. – Eljött a Szentatya, beszélt hozzátok, nagyon sokan ott voltunk azon a nagy ifjúsági találkozón, aminek olyan fergetes hangulata volt. Emléke megmaradt bennünk, aminek hatása, öröme erőt ad a küldetésünkhöz. Mert ma minket küld Jézus, mint az apostolokat, nekünk kell beszélni a világban Krisztusról. Bár ugyanúgy nem akarnak meghallgatni minket, mint egykor Pétert, Pált vagy a többieket, de nekünk elő kell állni az igazsággal. Meg kell találnunk azokat a helyzeteket, amikor alkalmas beszélni az örömhírről, és meg kell találnunk azokat az emberi kapcsolatokat, amelyekben ezt az örömhírt át tudjuk adni” – hangsúlyozta a megyés püspök, majd arról beszélt, hogy az ifjúság számára az a fiatal hiteles, aki bátran vállalja, hogy hívő ember, hogy hisz az egyházban, és vallja, hogy Krisztus ad erőt az életéhez.” Ti vagytok az apostolok utódai, Titeket hív Krisztus! Rátok bízza azt a küldetést, amit a 12-re, a 72-re, mindenkire, aki az Ő szavát meghallotta. Honnan lesz erőtök hozzá? Egymástól, mert felelősek vagytok egymásért, mert bátorítani, biztatni kell egymást. Mert egymás erejében van a mi összetartó erőnk, amit Istentől kapunk. Erőtök lesz a Szűzanyától, aki úgy tekint Rátok, mint édesanya, szeme mindig rajtatok van. Jézus a kereszten mindannyiunkat rábízott, és Ő elfogadott mint saját gyermekét minket.  Erőt ad a velünk maradt Krisztus az Oltáriszentségben, és ha elgyengülünk, ott van a szentgyónás újrakezdő ereje. És erőt ad a Szentírás, az Egyház tanítása, amelyből tájékozódhatunk életútjainkon, és ott van mindannyiunk imája, hogy általunk szebb és jobb legyen a föld” – zárta gondolatait a főpásztor.

Az egyházmegyei ifjúsági zarándoklat zárásaként Hajdu Ferenc püspöki helynök, főszervező köszönetét fejezte ki elsősorban Istennek, hogy amit az időjárás nem tett lehetővé, azt is áldássá változtatta, és mindannyian sokat kaptak szívben, lélekben. Megköszönte a tanúságtevők felkészültségét, a főpásztor támogatását és a bodajki plébános segítségét, a zenei szolgálatot végzők munkáját. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sok, jólelkű fiatal van az egyházmegyében, akik Isten hangjára válaszolni tudnak, és az egyház tanítása által keresik útjukat.

 

Berta Kata
Fényképeket készítette Turzáné Papp Erika
Videó Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió
 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk