Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Öreghegy) - beszámoló

2019. 04. 04. | | 2019. 04. 05.

 

 

Isten kegyelmével krisztusi emberré akar csiszolni - Elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnep Székesfehérváron

2019.04.04. – Áprilisban az Öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban gyűltek össze a székesfehérvári hívek, hogy kifejezzék a közös imádságba vetett hitüket, az Oltáriszentség iránti tiszteletüket a hagyományos elsőcsütörtöki imaalkalmon. A fehérvári papok és hívek a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért, a hazáért, az egyházmegyéért, a betegekért, az üldözést szenvedett keresztényekért, valamint új papi hivatásokért fohászkodtak Spányi Antal megyés püspök vezetésével.

Tornyai Gábor plébános a szentmise elején köszöntötte a főpásztort, akit 2003. április 4-én nevezett ki Szent II. János Pál pápa székesfehérvári megyés püspökké. Megköszönte püspöki szolgálatát és azt a lehetőséget, hogy az elsőcsütörtöki alkalmakon személyében képviseli az egységet, és a közös imádság megjeleníti az egyházhoz való tartozásunkat.

Spányi Antal püspök a szentmisében a nagyböjti idő jelentőségéről beszélt. Arról a bűnbánatról és megújulásról, amelynek segítségével végiggondolhatjuk, mi az, ami Isten országának szeretetét, örömét, békéjét képviseli az életünkben, és melyek azok a területek, amelyeket magunknak építünk fel, amelyek elválasztanak az Ő terveitől. „A keresztény embernek meg kell látnia a történelemben és a saját életében is Isten akaratát, és először az Ő Országát kell keresnie. Ne ugyanazokat az emberi kapcsolatokat, reakciókat éljük, amit mindenki él, hanem mindent az Isten szeretetével akarjunk átformálni, megváltoztatni. … Isten megenged rosszat is időnként, ezt el kell fogadnunk, mert nemcsak a jóval alakít bennünket. Minden élethelyzetben, a nehézségekben is kegyelmével krisztusi emberré akar csiszolni bennünket. Kérjük ehhez a Lélek erősségét, hogy meg tudjuk különböztetni a jót és a rosszat. … Ebben a bűnbánati időben nézzünk szembe önmagunkkal, és fedezzük fel az Isten tervét a mindennapjainkban, hogy megtaláljuk azt az utat, amire Ő hív bennünket!”

A szentmise után a közös imaórában a főpásztor azért fohászkodott, hogy minden körülmények között felismerjük Isten igazságát, és meghalljuk az Ő szavát, hogy be tudjuk fogadni és átadjuk azt az irgalmas szeretetet, amelyre Jézus tanított bennünket.

Az ünnepélyes szentségkitétel ez alkalommal is a Tantum ergo eléneklésével és litániával végződött.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk