Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Szent Imre) - beszámoló

2019. 11. 07. | | 2019. 11. 08.

 

 

Krisztussal Krisztusért élni – Elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnep Székesfehérváron

2019.11.07. – A hagyományos elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepet november hónapban a Szent Imre-templomban ünnepelték Székesfehérvár katolikus hívei és a város papsága. Spányi Antal megyés püspök vezetésével imádkoztak papi és szerzetesi hivatásokért, a családokért, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sikeréért és azért, hogy minden emberben a keresztény kultúra, a hit szerinti életté váljon.

A főpásztort Dózsa István belvárosi plébános, püspöki vagyonkezelő köszöntötte. Bevezető gondolataiban elmondta: a templom padlózatában lévő sokmillió éves őslenyomatok arra indítanak bennünket, gondolkodjunk el, vajon a mi létezésünk Isten dicsőségének lenyomata lesz-e a világban.

Spányi Antal püspök homíliájában a keresztről beszélt, mint olyan keresztény szimbólumról, amelynek jelentősége hitünk szerint a legkiemelkedőbb. Isten jele, aki meghalt értünk, hogy üdvözítsen bennünket. „Régen azért hordtuk a keresztet, hogy lássák, hova tartozunk, hogy keresztények vagyunk. … A sírokon megjelenített kereszt a feltámadásba vetett hitünk jele volt. Ma úgy tűnik, el akarják tüntetni az emberi élet színtereiről a kereszténységnek, az európai identitásnak ezt az alapszimbólumát.” A főpásztor azt is hangsúlyozta, a keresztényellenes tiltásokkal a keresztény kultúra és hagyomány értékeit verik szét. Ezzel az emberi lét alapjait, a természeti törvényeket pusztítják el. Imádkoznunk kell, hogy a hit ne haljon ki, hanem a hitre és az isteni törvényekre alapozva építsük fel újra az emberiség jövőjét. „Isten nem hagy fel a mi keresésünkkel, jön utánunk, és újra és újra kopogtat. Ott van az életünkben, csak észre kell vennünk, hogy változtatni tudjunk az életünkön. Nem önmagunknak élünk és halunk, hanem Krisztussal, Krisztusért, hogy vele az örök boldogságba jussunk. A neki ajándékozott élet képes csak a romlásnak indult világot gyógyítani. Mert befogadja, lehozza és tovább sugározza Krisztus kegyelmét. Az Ő szeretetének nyoma így hagyjon nyomot a világon és környezetünkön” – fejezte beszédét a megyés püspök.

A szentmisét követő imaórán a főpásztor azért a kitartó hitért fohászkodott, amelyben felfedezzük, Isten szüntelenül hív bennünket. Jézus jelenlétében minden elveszettségünket, nehézségünket, sebzettségünket letehetjük. Keres bennünket, hogy Vele éljünk és vele haljunk, és ne lépkedjünk más hang után, csak a Jó Pásztor hangját kövessük. „Urunk, segíts, hogy tudjunk Benned bízni, és így építsük önmagunkban az egyház életét, erősítsük azt. Segíts visszaszerezni hitünk jeleit, kereszténységünk szokásait. Merjük vállalni kereszténységünket minden hagyományával és értékeivel, és tovább tudjuk adni az utánunk következőknek.”

Az elsőcsütörtöki közös Eucharisztia ünnep hagyományosan a Tantum Ergo-val és a litániával zárult.

Berta Kata
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata



 

Korábbi évek beszámolói:


© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk