Első csütörtöki Eucharisztia ünnep (Prohászka) - beszámoló

2024. 07. 04. | | 2024. 07. 05.

 

 

Az Istennel való együttlét öröme hasson át minket.

2024.07.04. – Székesfehérváron minden első csütörtökön új papi és szerzetesi hivatásokért, valamint az egész egyházért imádkoznak az összegyűlt hívek. Július hónapban erre a vasútvidéki Prohászka-templomban került sor.

Spányi Antal az adok-veszek kapcsolat vagy tényleges elfogadás kérdés dilemmájának bemutatásával vezette fel prédikációját. Istennel való kapcsolatunkba is beférkőznek a feltételhez kötött szeretetrelációk, melyek sokszor emberi kapcsolatainkat jellemzik: „ha te így, akkor én úgy". Könyörgünk Istenhez, kérünk Istentől. Vannak bennünk szent és jó elhatározások. Azonban, amikor ezeket feltételekkel akarjuk bebiztosítani, az már gátolja a szeretet szabadságát.

Ámosz próféta ellenáll annak, hogy a király, azaz az ember tetszése és kívánsága szerint prófétáljon. Jézus a szombat feltételekkel és megkötöttségekkel teli emberi olvasata helyett egyértelműen Isten mondanivalója szerint dönt, beszél és cselekszik. Az Istennel való találkozás ideje mindig „most" van itt, és nem „majd" és „akkor, ha".

Imádságainkban legyen a legfontosabb rész az Istennel való együttlét. Nem az elmondott kéréseink, imaszövegeink, hanem a mély, létünk mélyén történő találkozás legyen a fontos. Az Istennel való együttlét öröme hasson át minket. Így szülessen meg bennünk az új élet, ebből a tapasztalatból nyerjenek értelmet napjaink és életünk.

A főpásztor vezette szentségimádás során is ezt az Istennel való együttlétet kereste az összegyűlt közösség, az apostolokhoz hasonlóan, a Jézussal való találkozás mély örömének tapasztalatát élte meg, hogy aztán vihesse magával másokhoz. Isten jelenlétét így magunkkal tudjuk vinni a világba.

A szentségimádás a Prohászka Imaszövetség imájával zárult. Legközelebbi imádságos alkalmunk augusztus első csütörtökén 18 órakor, az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya-templomban lesz.

- Marian -
Képek: Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Beszámolók:

 
 
 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk