Építészek látogatása a megújuló fehérvári Bazilikában - beszámoló

2015. 10. 22. | | 2015. 10. 28.

 




2015.10.22. A Fejér Megyei Építészek Kamarája tagjai, Németh László elnök vezetésével megtekintették a székesfehérvári Szent István Székesegyház felújítási munkálatait.

A templom rekonstrukcióját Csány Zoltán az egyházmegye főépítésze mutatta be. „Mint ismeretes 2014 júliusában súlyosan megrongálódott a fehérvári bazilika. A veszély elhárítása érdekében rövidesen hozzáláttak az épület rekonstrukciójához. A templom felújítására gyűjtést hirdetett a székesfehérvári egyházmegye, így a széles társadalmi összefogás - a gyors kormánytámogatás és a jelentős számú egyéni adományok - eredményeképpen befejeződtek a tetőszerkezet megerősítési és javítási munkálatai.”- mondta el az építész tájékoztatójában, majd hozzátette. -  „A homlokzat felújítása még folyamatban van, a lábazat és a felszín alatti munkák megkezdésekor számos érdekességre találtak. Olyan középkori kőelemek kerültek elő, amelyek a falkutatást végző szakemberek szerint a bazilika előtt egykor állt, négykaros építménnyel hozhatók összefüggésbe.”

Németh László a bejárás után úgy nyilatkozott: a kamara tagjai megnyugodva látták, hogy a munkálatok jó irányba mennek, amelyet kollégáik végeznek. „Érdemes volt megnézni a tetőszerkezetet, mert ilyen lenyűgöző látványban ritkán van részünk. Megelégedéssel állapítottuk meg, hogy a tervezők és a kivitelezők alapos munkát végeztek, biztosították a tetőszerkezet hosszútávú állékonyságát.”- mondta a kamara elnöke.

Csány Zoltán a kamara tagjait arról tájékoztatta, hogy a remények szerint a székesfehérvári főtemplom rekonstrukciójának befejezése a jövő év tavaszára várható, a székesegyház ekkor visszanyerheti eredeti állapotát.

A bazilikalátogatás után az építészek megtekintették a Püspöki Palotát, majd meglátogatták a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, Szentek titkai kiállítását, amellyel bezárult a szakmai nap.

BPK
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és BPK

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk