Épülni Szent Imre élete példája nyomán - Szent Imre napi megemlékezés Székesfehérváron - beszámoló

2019. 11. 06. | | 2019. 11. 06.

 

 

Épülni Szent Imre élete példája nyomán – Szent Imre-napi megemlékezés Székesfehérváron

2019.11.06. – A magyar katolikus egyház ifjúságot védelmező szentjére, Szent Imre hercegre emlékeztek Székesfehérváron, a város vezetése és a Szent Imre-iskolások. A belváros szívében álló Szent Imre-szobornál tartott, koszorúzással egybekötött ünnepséget szentmise követte a szent egykori szülőhelyén álló templomban. Ugrits Tamás pasztorális helynök, iskolabiztos, a Dózsa István belvárosi plébánossal tartott szentmisében Imre herceg szilárd alapokra helyezett életútjáról beszélt, amely ma is példaértékű, és megszólítja a fiatalokat. A családjára, a tanárára, az iskolára, a barátokra, és nem utolsósorban a hitre épült élete ma is aktuális üzenetet hordoz – hangsúlyozta az iskolabiztos.

„Az iskolában folyó építkezés nehézséget okoz, számos váratlan helyzetet kell megoldani, amelyhez sok türelemre, figyelemre és fegyelemre van szükség. De az öröm is jelen van az intézmény életében, mert már látszik, érdemes sok mindent vállalni a jobb és szebb iskoláért. A külső építkezés tükörképet mutat nekünk. Életünk célja ugyanis, hogy fel kell építeni magunkat mások segítségével. Belső építkezésünk, személyiségünk formálása pedig egész életünkben tart. Szent Imre is építette magát, és elsősorban családja, Boldog Gizella és Szent István hitben, hazaszeretetben nevelése adott szilárd alapokat számára. Fontos tehát figyelni a szülőkre, őrizni a tőlük kapott értékeket, mert bár nehéz a szófogadás sokszor, de az Ő törődésük nélkül nem tudjuk megalapozni az életünket” – emelte ki beszédében Tamás atya. Majd arról is beszélt, Szent Imre herceg sikereit, életszentségét a családja és barátai mellett kiváló tanára, Szent Gellért és a jó iskola segítette. „Sokszor kellemetlen a diáknak, hogy a jó tanár követelményeket állít a cél eléréséhez, de az erőfeszítés hozza meg a gyümölcsét, a sikeres életet. Szent Imre életét Istennek szentelte, és sokat imádkozott.  Ez tette becsületessé szívét, szilárdította meg értékrendjét, erre építette az egész életét. Mi is így válhatunk megbízható emberré a földön, tudunk bátorsággal szembeszállni az élet nehézségeivel, helytállni abban, ami rajtunk múlik, és legyőzni minden megpróbáltatást. Mert Istennek minden lehetséges. Vele építsük fel magunkat, és alkossunk maradandót, mint Szent Imre herceg, akire ma is örömmel emlékeznek az emberek” – fejezte be beszédét az iskolabiztos.

Szent Imre napja az iskolában az első osztályosok, valamint az ez évben csatlakozó diákok fogadalomtétele ünnepségével folytatódott. Farkas Rita tanárnő vezetésével először az ötödikesek mutattak be egy összeállítást Szent István király fiának, Szent Imrének írt intelmeiből. Az életre szóló tanácsokat mai környezetbe helyezték, szemléltetve, hogy a fiatalok számára napjainkban érvényes üzeneteket hordoznak.

Az első osztályosok bemutatkozó műsorát Boda Bernadett tanítónő segítségével bátran és élvezetesen adták elő a kisiskolások. Elmondták, hogyan képzelték el az iskolakezdés előtt és két hónap után az intézmény falai között a mindennapi életet.

A gyerekek műsora után az ünnepélyes fogadalomtétel következett. Csák Lajos igazgató átadta az új tanulóknak a Szent Imre-Iskolát jelképező gallért, nyakkendőt, és az iskola közösségébe befogadó oklevelet.

Ugrits Tamás püspöki biztos egy kereszttel ajándékozta meg az új diákokat, emlékeztetve őket a kereszténység értékeire. Arra kérte a szülőket, működjenek együtt az iskolával a nevelésben és a tudás megszerzésében. Segítsék gyermekeiket, hogy a szeretetet nemcsak a családban, de az iskola közösségében is gyakorolni tudják.

Szent Imre ünnepnapja, a Szent Imre-iskolások fogadalomtétele minden évben kiemelt eseménye nemcsak a városnak, hanem a katolikus iskola egész közösségének.

Berta Kata
Fényképeket készítette Nagy Anikó
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk