Fatimai búcsúnap az egyházmegye óvodásainak látogatásával - beszámoló

2019. 05. 13. | | 2019. 05. 14.

 

 

 

Fatimai búcsúnap az egyházmegye óvodásainak látogatásával

2019. május 13-án megkezdődött az idei búcsúidőszak a Fatimai Szűzanya első magyarországi kegyhelyén. Ez még önmagában nem lenne különleges hír, hiszen évtizedek óta látogatják májustól októberig a zarándokok a búcsújáró helyet. A mai alkalmat azonban különlegessé tette, hogy a megszokott látogatókon túl eljöttek a szentmisére, illetve a körmenetre a Székesfehérvári Egyházmegye által fenntartott óvodák (Székesfehérvár, Tatabánya, Martonvásár) óvodásai és óvónői, valamint a Fatimai Boldogasszony Általános Iskola által szervezett „Nemcsak kenyérrel él az ember” hittanverseny döntőbe jutott csapatai és kísérőik.

A szentmise előtt kiadós zápor zúdult Alsószentivánra, de mire megkezdődött a búcsú, égi édesanyánk gondoskodott róla, hogy ne mossa el az eső a rendezvényt: csak egy-két percre kellett a körmenet előtt elővenni az ernyőket, de ahogy azt megszoktuk, ismét a jó Isten szabad ege alatt tarthattuk meg a misét, sőt a körmenet után még a nap is kisütött, eloszlottak a viharfelhők.

A megjelent hívőket Kristofory Valter, érd. esperes, püspöki tanácsos köszöntötte, majd Dombi Mátyásné tanítványai, a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda óvodásai énekelték el lelkesen, a nézőket is elvarázsolva a Fatimai himnuszt (Szép Iria tündökölt, május volt éppen. S Te eljöttél Mária, mennyei fényben…).  Az apróságok műsorát követően kezdődött a szentmise, melynek során természetesen iskolánk tanulói is közreműködtek felolvasással, illetve ministrálással.

A szentmise szónoka dr. Udvardy György pécsi megyés püspök atya volt, aki a Lindmayer Miklós diakónus által az evangéliumban felolvasott kánai menyegző történetéhez fűzött prédikációjában Krisztus követésének a fontosságát emelte ki. „Tegyétek, amit mond!” – idézte vissza Mária szavait az elhangzott történetből, hiszen Isten jót akar nekünk, ezért is kell követnünk a jézusi tanításokat. Döntéseinkért is vállalnunk kell a felelősséget, hiszen mindegyik döntésünknek van következménye. A jó döntéseink által kerülhetünk közelebb Krisztushoz, a rossz döntéseink azonban nem méltók a jézusi eszményekhez. Legyünk érzékenyek másokkal szemben, próbáljuk meg észrevenni, hogy nemcsak mi magunk számítunk, nemcsak a közeli családtagjainkkal kell törődnünk; ahogy Mária is meglátta, hogy bajba került a lakodalmas ház, amikor elfogyott a boruk. Éljük meg, és osszuk meg másokkal is pozitív élményeinket, tudjunk örülni másokkal, tudjuk mi is megélni mások boldogságát, keresztény emberként így kell cselekednünk.

A mise végét a hagyományos körmenet zárta le, amelyben a Szűzanya szobrát kísérve részt vettek az egyházmegyei óvodások, a hittanverseny döntősei, iskolánk tanulói és pedagógusai is.

Képek és szöveg: Kiss Attila


Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk