Halottak napi emlékmise a Don-kanyar Emlékkápolnánál - beszámoló

2018. 11. 02. | | 2018. 11. 02.

 

 

A mennyei valóság vonzzon bennünket! - Püspöki szentmise Székesfehérváron Mindenszentek ünnepén és Halottak napján Pákozdon

2018.11.02. - Mindenszentek ünnepén, november 1-jén Spányi Antal megyés püspök tartott szentmisét a fehérvári Szent Imre-templomban. Megemlékezett azokról a szentekről, akiket külön emléknappal nem ünnepel az egyház, és minden elhunytról is Halottak Napja előestéjén. A főpásztor Pákozdon, a Don-kanyar Emlékkápolnánál a katonahősök emlékezetére tartott szentmisét november 2-án.

„Az egyházi év vége felé, amikor a nappalok rövidülnek, és a sötétség órái hosszabbodnak, akkor az egyház a liturgiáján keresztül megmutatja nekünk a szentek otthonát. Megmutatja, amit az Úr készített nemcsak a szenteknek, hanem mindnyájunknak külön-külön is – kezdte ünnepi beszédét a főpásztor. Bepillantást nyerünk a szentek világába, a mennyország örök fényességébe, hogy ez a mennyei valóság vonzzon bennünket. Nézzük a szenteket, akik példaképek, és akik közbenjárnak értünk, hogy az érzéseken túl a találkozás Istennel formálja és alakítsa életünket. … Nemcsak a nagy, kanonizált szentekre gondolhatunk ilyenkor, hanem azokra, akik ott voltak mellettünk, akik szeretetükkel kísértek bennünket életünk egy útján, akik imádkoztak értünk, jó példát mutattak nekünk, szerető szívük ajándékaival naponta megajándékoztak bennünket. Isten szeretetének jelét oly sokan és oly sokféle formában hozzák el szívünknek. Őket tiszteljük, és őket csodáljuk, róluk akarunk példát venni, mert ők Krisztust követték” – hangsúlyozta homíliájában Spányi Antal.

A szentmise után a megyés püspök imádságos szertartással emlékezett meg minden elhunytról, és imádkozott püspökelődei lelki üdvéért.

A katonahősökre emlékezve Halottak napján Pákozdon, a mészeg-hegyi Don-kanyar Emlékkápolnánál Spányi Antal püspök az II. világháború során, a Don-kanyarban elesett hősökért és minden elesett katonáért imádkozott. A megyés főpásztor szentbeszédében kiemelte: „November 2-án az Anyaszentegyház minden megholtra emlékezik. Pákozdon, a Don-kanyarból hazahozott hősi halott hamvainál emlékezünk minden hősi halottra, minden elhunyt katonára, mindenkire, aki a hazáért és a nemzetért adta életét. Akikre ma emlékezünk, nem akartak hősök lenni, mégis hősi módon védték a magyarságot. Hivatásukat becsülettel, tisztességgel teljesítették. Meg kell tanulnunk a katonák küzdelméből a nemzet szolgálatát, a család szeretetét” – hangzott el a beszédben.

A szentmise végén katonai tiszteletadás keretében, a kápolnánál nyugvó ismeretlen katona sírjánál koszorút helyezett el Spányi Antal püspök, Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese és Oláh László, a Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely szakmai vezetője. Az emlékmisén részt vett Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének képviselői, a Vitézi Rend tagjai, és számos megemlékező.

Berta Kata
Fényképeket készítette Somogyi Illés
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk