Halottak napi szentmise a katonahősök emlékezetére a Székesegyházban - beszámoló

2022. 11. 02. | | 2022. 11. 03.

 

 

 

Teljesedjen be életük Isten országában – Halottak napi szentmise az elhunyt katonákért Székesfehérváron

Isten, aki mindentudó, azt is tudja előre, hogy imádkozni fogunk elhunyt szeretteinkért, és az értük mondott imák a segítségükre lesznek. Amikor a megholtakért imádkozunk, akkor a feltámadásba vetett hitünket valljuk meg – hangzottak el Spányi Antal püspök szavai Székesfehérváron a háborúkban elhunyt katonákért bemutatott halottak napi szentmisében.

Fontos, hogy megemlékezzünk katonahőseinkről, még ha nem is tudjuk mindenki nevét felidézni. De legalább imádságainkban kísérjük őket, és kérjük, hogy akiknek az élete hirtelen szakadt félbe, azoknak teljesedjen be az, Isten országában. Emlékeznünk kell azokra, akik kötelességüket teljesítve készek voltak az életüket adni mindnyájunkért. Kérjük, hogy vezesse be őket az Úr az örök boldogságba – hangsúlyozta a megyés püspök beszédében. „Amikor fejet hajtunk az Ő hősiességük előtt, akkor az is kötelességünk, hogy ne csak emlékezzünk a múltra, hanem a jövőre is gondoljunk. Próbáljuk meg katonáink emlékét a fiatalok elé állítani, legyen ez beszédtéma a családi asztalnál, hogy életüket ismerje a felnövekvő nemzedék is. Mint követendő példát állítsuk hősiességüket a fiatalok elé, akiknek reméljük, hogy soha nem lesz részük ilyen próbatételben, mint akikért most imádkozunk.”

Isteni Megváltónk Jézus Krisztus, Te úgy tanítottál minket: „Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja barátaiért.” Akikért most imádkozunk, szerették hazájukat és családjaikat, őértük adták életüket. Tekints rájuk kegyesen, és részesítsd őket kereszthalálod titka által a feltámadás dicsőségében! – mondta a katonákért felajánlott imájában a főpásztor.

Egyikünk sem él csak önmagának, és egyikünk sem hal meg csak önmagának. Amíg élünk, Istennek élünk, és ha meghalunk, Istennek halunk meg – szóltak Szent Pál szavai az elhunytakért mondott szentmisében.

Berta Kata
Fényképeket készítette: Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Korábbi évek beszámolói:

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk