Házasság hete - házaspáros zarándoklat - beszámoló

| 2020. 02. 17.

 
Megbecsülni, szeretni és kincsként tekinteni a másikra – A Házasság Napja a Székesfehérvári Egyházmegyében

2020.02.15. – „A házasság Isten ajándéka, amelyet az Ő kegyelme kísér” – hangsúlyozta Kovács Zoltán, a székesfehérvári egyházmegye új családreferens papja, a Házasság Hete programjainak záró alkalmán. Az ünnepi szentmisével kezdődő eseményen megköszönte Spányi Antal megyés püspöknek, hogy meghívására az egyházmegye minden részéről belekapcsolódhattak párok abba a házasságot ünneplő hétbe, amely sokszínű alkalmakat biztosított házasságuk megerősítésére.

Spányi Antal megyés püspök a házaspároknak az Isten akarata szerinti boldog családi életről, a megbocsátásról és az újrakezdésről beszélt. „Az, hogy hogyan alakul házasságunk életében a boldogságunk, nem a külső tényezőktől, hanem rajtunk múlik. Mennyire leszünk képesek igaz módon, tisztán látni a másikat, mennyire akarunk a hűségben megmaradni. Akarunk-e minden körülmények között megbecsülni, szeretni, kincsként tekinteni a másikra, és szeretetben hordozni Őt. A Gonosztól mindig nehéz és testhez álló kísértéseket kapunk ebben a világban. Azonban létezik másik erő is, az Isten kegyelme, amelyet a házasság szentségében is megkapunk. Működik a párkapcsolatunkban, de nemcsak az esküvő napján, amikor minden nagyon szép és ünnepi, hanem a mindennapi rutin idején is. Amikor úgy érezzük, hogy elszürkül az élet körülöttünk. Bátran hagyatkozhatunk a szentségi kegyelemre! Csak rajtunk múlik, hogy felszítjuk-e a szeretetet általa újra és újra, hogy tudatosan élünk-e vele. Ennek a világnak hiteles tanúkra van szükségük, hogy családban éljük le az életünket, amely Isten akaratából áldott és a boldogság hordozója.”

A sokéves hagyományoknak megfelelően a szentmisében a főpásztor megáldotta a jelen levő házaspárokat.

Varga László családpasztorációs munkatárs szervezésében a székesfehérvári egyházmegyében idén is megszervezték az ún. Szeretetkalandot, a házaspároknak szóló kapcsolatmélyítő internetes játékot, amelynek záróalkalma volt a szentmisével kezdődő zarándoknap.

A püspöki szentmisét követően az egyházmegye egyik kevésbé ismert településére, Baracskára indultak tovább a szeretetkalandos párok, ahol egy élettel teli családközösség működik évek óta. Először a helyi polgármester, Szőlősy Béla Attila és felesége fogadta a résztvevőket, és mutatták be közösségüket a faluházban.

A nap további részében Bíró László családreferens püspöknek, a 2020-as Házasság Hetére készült videóüzeneteinek egyik részletét nézték meg közösen a házaspárok, és beszélték át a családegyház fogalmát több szempont szerint. A család hogyan működhet mint közösség, mint a tanúságtevés helye belül a családtagok felé és a külvilág felé is. Szó esett a családi liturgiáról, az ünnepek kialakításáról és az ún. diakóniáról, a szolgáló szeretetről, amely egyenlő arányban megjelenik a házaspároknál.

A Házasság Napja résztvevői majd a templom történetéről hallgathattak meg egy előadást. A nap végén örömteli, vidám házaspáros játékokkal búcsúztak el egymástól a szeretetkalandos házaspárok.

Berta Kata
Fényképeket készítette: Szantho Andrea
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk