Jelenetek Kaszap István életéből - beszámoló

2009. 09. 17. |

 

Hiteles szerepformálást és lendületes előadást láthattak mindazok, akik ellátogattak csütörtök este a Szent István Művelődési Házba, ahol Pászthory Róbert: Jelenetek Kaszap István életéből című operáját a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Magis Kórusa és szólistái adták elő.

Az opera, mint műfaji besorolás kiválóan ráillik Pászthory művére, mégis kiválóan megfértek benne a könnyűzenébe hajló betétek is. A szerző lendületes, cselekményes és lélekre ható művét a miskolci diákok H. Velkey Klára rendezésében adták elő.

A műben megelevenedik Kaszap István élete, melynek bemutatásában nagy hangsúly helyeződik a családra, de szerepet kap benne Kaszap rövid életének minden fontos állomása. A darab betekintést enged a jezsuita novícius örömeibe, fájdalmaiba, kihívásaiba. Kiváló dramaturgiai elem, hogy többször feltűnik a színen a kísértő is, aki megpróbálja eltántorítani a főhőst a noviciátustól. Kaszap István betegségét, szenvedését, és a szenvedés, majd a halál elfogadását is mélyen megélt hittel jelenítették meg a szereplők. A cselekménynek azonban nem a halállal van vége, minthogy hitünk szerint az életnek ezzel csupán egy szakasza zárul le. Ahogyan ezt Kaszap István utolsó soraiban ezt oly szívhez szólóan megfogalmazta: "Isten veletek! Odafönn találkozunk. Ne sírjatok, mennyei születésnap ez. A jó Isten áldjon meg benneteket!"

A zárókép a Mennyei Hazába való érkezést jeleníti meg, az előadást az angyalok kórusa zárja. A gimnazista fiatalok remekül felnőttek a feladathoz. A zeneművet önmagában is igen komoly teljesítmény volt ilyen színvonalon előadni, ám emellett remek színészi teljesítményeket is láthattunk. Nehéz is kiemelni néhány nevet a szereplőgárdából, de a Kaszap Istvánt alakító Orosz Dánielt, a kísértő Csuklyás szerepében Lányi Kristófot mindenképpen meg kell említeni.

Köszönet mindazoknak, akik ezt az előadást létrehozták és azoknak is, akik lehetővé tették, hogy a Kaszap István szülővárosában is láthassák a fiatalok ezt a darabot, amely még közelebb hozta hozzájuk azt a jezsuita novíciust, akit reményeink szerint boldogjaink között tisztelhetünk majd.

Hegedüs Nagy István

 

Egy szülő beszámolója szerint, aki különböző korú gyermekeivel együtt ment el a Szent István Művelődési Házba, a gyerekekre ébresztőleg hatott az előadás. Székesfehérvári lakosokként ismerték Kaszap István nevét, de személye "élővé" most vált számukra: a színmű hatására ők is érdeklődni kezdtek az élete iránt. Örültek, amikor kiderült, hogy a sírját már többször látták a Prohászka templomnál, hogy ő is a fehérvári ciszterci gimnáziumba járt, hogy sportolóként - igaz még kicsit másként - de ő is "ciszteres" pólóban volt lefényképezve. A család a Prohászka Imaszövetség keretén belül Kaszap Istvánt is kéri közbenjárásra papjaiért, és papi hivatásokért: az előadás utáni estén a legkisebb arca földerült a név hallatára; Kaszap István "személyes" ismerősévé vált. A család elhatározta, hogy együtt utána olvasnak életének, megnézik a honlapokon fellelhető anyagokat, püspöki beszédet; hogy a színmű által felkeltett érdeklődést kihasználva megismerjék Kaszap István arcát az emlékeken, írásokon, életén keresztül is. 

 

Fényképeket készítette Bárdos Gergely

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk