„Kék séta” lesz az autizmus világnapján

2019. 04. 02. | | frissítve 2019. 04. 01.

 

 

 

„Kék séta” lesz az autizmus világnapján - az Országalmától indulnak a résztvevők

2019. április 2 . - Az Autizmus Világnapja alkalmából „Kék séta” lesz Székesfehérváron április 2-án, kedden 13.30 órától, melynek célja a társadalom figyelmét az autizmus spektrumzavarra irányítani. Szeretettel várnak mindenkit, aki ezen a napon szeretné kifejezni elkötelezettségét a szemléletformálás és az elfogadás mellett. A résztvevők az Országalmánál találkoznak és Fő utcán sétálnak végig.

Sajtótájékoztatón számoltak be az Autizmus Világnapja alkalmából Székesfehérváron tartandó programokról csütörtökön a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A tájékoztatón részt vett Mahlerné Köfner Anikó, az Autisták Országos Szövetsége székesfehérvári tagszervezete, a Más Fogyatékos Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve Spányi Antal, megyés püspök, a rendezvény védnöke.

Idén először azzal a kezdeményezéssel állt elő a Fehérvár Travel Alapítvány által működtetett Autista Klub, hogy ünnepeljenek együtt a városban az autista gyermekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel foglalkozó intézmények.

A „Kék séta” április 2-án, kedden 13.30 órakor az Országalmától indul.
Az Autista Klubhoz, valamint az Autisták Országos Szövetsége székesfehérvári Info-Pontja és a Más Fogyatékos Alapítvány által elért érintettekhez és családjaikhoz csatlakoznak az Arany János Iskola Budai és Seregélyesi úton működő tagozatainak diákjai, az Ezredéves Iskola néhány tanulója, az Érted Vagyunk EGYMI diákjai, a csókakői Autifarm lakói és a Szent Kristóf Ház lakói is. Az esemény természetesen nyitott, bárki részt vehet rajta.

Az egyház küldetése az, hogy az Isten tervének megvalósulását támogassa az emberi életben. Ez az isteni terv a fogantatástól a halálig tart. Ebben az időszakban azonban vannak olyan helyzetek, amikor különösen is oda kell állni valaki mellé, vannak olyan csoportok, akik felé különösen is meg kell mutatnunk az isteni szeretetet. Az isteni szeretetnek ezekben a szituációkban mi vagyunk az eszközei. Világos előttünk, hogy valami oknál fogva - amit ma még nem tudunk megfogalmazni - az autista gyerekeknek a száma egyre emelkedik világszerte, nem tudni, hogy miért.

Milliókat, tízmilliókat érint ez a probléma.
Ez olyan jelentős tömeg, amelynek baja mellett nem mehetünk el szó nélkül. Szeretnünk, segítenünk kell őket, beszélni kell róluk, sajátos világukat - amennyire lehet, amennyire képesek vagyunk - meg kell ismerni és meg kell ismertetni másokkal, hogy tudjuk, hogy kik ők, miért olyan furcsák, miért olyan mások. Tudnunk kell, hogyan kezeljük a velük való kapcsolatot, hogy igazán hatékonyan tudjuk őket segíteni, hogy igazán hatékonyan tudjuk őket szeretni.” - hangsúlyozta Spányi Antal, püspök.

Április 2-át 2007-ben nyilvánították az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy a társadalom figyelmét az autizmus spektrumzavarra irányítsák, amely tízmilliókat érint világszerte. ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben ismerjék meg társadalmainkban. Az Autisták Országos Szövetsége évek óta országos kampányt szervez a világnap alkalmából, amelyhez a szövetség tagszervezeteként a székesfehérvári Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány is rendszeresen csatlakozik.

Az autizmus gyakorisága az összes szülésre vetítve 1% feletti.
Minden óvodában, minden iskolában és a felnőttek között, védett és egyéb munkahelyeken is ott vannak az autista emberek. A világnap lényege a figyelemfelhívás; tudjon meg mindenki többet az autizmusról, hogyan lehet velük kommunikálni, együtt dolgozni. Ebben az évbe fontos előrelépés, hogy a Székesfehérvári Tankerület is támogatja a programot, továbbította az iskolák felé a meghívást a sétára.” - emelte ki Mahlerné Köfner Anikó, az Autisták Országos Szövetsége székesfehérvári tagszervezete, a Más Fogyatékos Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az Autista Klub fiataljai dallal is készülnek a közös ünneplésre. A szervezők remélik, hogy minél többen csatlakoznak kezdeményezésükhöz, támogatva a nemes célt, valamint abban is bíznak, hogy a rendezvényen maguk az autizmussal érintettek is jól érzik majd magukat, és ebből az egységes ünneplésből hagyományt tudnak teremteni.

Forrás: szekesfehervar.hu
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata




Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk