Készülődés a tavaszi ifjúsági fesztiválra - beszámoló

2006. 11. 18.

 

 szentmise


A székesfehérvári egyházmegyében november 5-én megkezdődött Szent Imre és Szent Erzsébet-év során a szeretetszolgálat és a családok ügye mellett kiemelt hangsúlyt kap majd az ifjúság kapcsolata az Egyházzal. Ennek jegyében a tervek szerint jövő év április 14-én a fiatalság nagyszabású fesztivállal ünnepli majd védőszentjét, a Fehérváron született Szent Imre herceget.

November 18-án, szombaton délután 3 órakor az egyházmegye különböző részeiből érkezett mintegy 40-50 fiatal – közösségek vezetői, küldöttei, de katekéták, az ifjúsággal foglalkozó felnőttek is – a Szent Imre valószínű születési helyén álló Barátok templomában, az Eucharisztia oltáránál összegyűlve, az első „Szent Imre-misével” kezdte meg a közös felkészülést a tavaszi rendezvényre.

A Szent Péter és Pál bazilikák felszentelésének emléknapján tartott szentmise homíliájában Nobilis Márió, az egyházmegye ifjúsági referense utalt rá: a szent helyek és ünnepek nem úgy fontosak, mintha önmagukban a lényeget, a célt jelentenék számunkra, hanem úgy, mint „átviteli eszközök”, „médiumok”: Krisztus egykor élt tanúságtevőinek – Péter és Pál apostoloknak, Szent Imrének, Szent Erzsébetnek és társaiknak – példáját „örökítik át” számunkra – azért, hogy mi is Krisztus tanúságtevőivé váljunk. Így arról a helyről, ahonnan Imre herceg életének és életszentségének útja elkezdődött, és annak az Eucharisztiának asztalától, melyből ő is táplálkozott, induljon ki most a mi közös utunk is, nem csak a tavaszi fesztivál szervezése, hanem egyben Isten Országa felé.

A Szent István Művelődési Házban ezután tartott szervezési találkozón bemutatkoztak a fesztivál előkészítésére már létrejött munkacsoportok. Elhangzott: az áprilisi találkozó mintegy folytatása az egyházmegyében egykor szokásos tavaszi lelkinapok hagyományának, de több is annál. Lényegét olyan célokban lehet megfogalmazni, mint például „országos ifjúsági vendéglátás”, „a katolikus ifjúság ünnepe”, ifjúsági evangelizáció, környezetünk átitatása keresztény jelenléttel... A szervezés sok területén kérték a fiatalok véleményét, segítségét, s valóban el is hangzott jó néhány értékes ötlet, felajánlás. A médiával és a meghívással foglalkozó munkacsoport vezetője hangsúlyozta: miközben már létrejött és fejlődni fog a Szent Imre évhez és a fesztiválhoz kapcsolódó weboldal, melyen keresztül minden érdeklődő pontos információkhoz juthat majd, fontos, hogy a fiatalok elsősorban személyes kapcsolattartáson keresztül juttassák el minél többekhez – nem csak a gyakorló keresztény fiatalokhoz – a meghívást, hiszen leginkább ennek van ereje.

Az eddigi visszajelzések tanúsága szerint nem csak a Székesfehérvári Egyházmegye ifjúsága, de más egyházmegyék fiataljai is szép számban érdeklődnek majd a Húsvét utáni hétvégén rendezendő fesztivál iránt. Nem meglepő ez, hiszen Szent Imre az egész magyar ifjúság védőszentje, s születésének ezredik évfordulója jó alkalom az ünneplésre, a lelki és közösségi találkozásokra és a missziós lelkület felszítására. A szervezők hamarosan részletesebb információkkal állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A közösségek képviselői a közös imádságban megerősödve és pontosabban körvonalazott feladatokkal tértek haza, hogy társaikat is biztassák: lépjenek rá a közös útra. A Szent Imre-szentmisék sorozatának következő állomásai pedig január 13-a és március 3-a lesznek, melyekre a szervezők minden érdeklődőt fiatalt várnak az egyházmegyéből együtt imádkozni, hálát adni és bekapcsolódni a közös küldetésbe.

 


 

 

 

 


 

 



 


 

 


 

 


 

 




 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk