Kortárs Művészeti Gyűjtemény eseménye elmaradt

2020. 09. 05. | | 2019. 12. 07.

 


 

A korona vírus 2020 márciusában hazánkat is elérte.

Április 23.-án bejelentették, hogy elmarad az 52. Eucharisztikus Kongresszus. Május 3.-án a Székesfehérvári Egyházmegye közölte, hogy több rendezvénye elmarad.Igy a Kortárs Művészeti Gyűjtemény 10. rendezvénye is, amire szeptember 5.-én került volna sor. A rend azt kívánja, hogy erről az elmaradt eseményről is szóljak.

Ha valaki ránéz a tíz rendezvényre, láthatja, hogy - két kivétellel, - a festészet egymástól nagyon eltérő képviselőit mutattuk be. Csurka Eszter képei után, - ahol minden mozog, - Krajcsovics Éva Munkácsy díjas festőművész munkái, ennek pont az ellentéte. Úgy is mondhatnám, képei a csendről szólnak. A látvány egy minimumra redukálva. Művei remekül illenek, egy olyan alkalomhoz, melynek témája az eucharisztia. Erre az ünnepre, egy különleges bevezető programmal készültem. Ilyen volt az 5. kiállításé is.

Mi lett volna most? Négy szöveg, melyeket a Kurtág házaspár, Bach átiratai, négykezes zongorára, kötöttek volna össze, a Játékok című cdről. Először Babits Mihály, Eucharisztiáját hallottuk volna, Eperjes Károly előadásában. Legalább az utolsó négy sorát minden magyarnak kívülről kéne tudnia. Ezután a püspök atya szólt volna. Ekkor derült volna ki, hogy most csak hallani, hallgatni fogjuk a szövegeket. Szemeinket lehunyva lehetet volna a szövegek és a zenék hullámzásán, a későbbi látványra, azaz Krajcsovics Éva képeivel való találkozásra készülni. Amihez tökéletesen illik, Hirtling István színművész által előadott, Robert Sarah bíboros, „ A csönd ereje, a zaj diktatúrájával szemben”, című könyvéből készült válogatás. Ebből a több mint háromszáz oldalas könyvből a legszebb és legfontosabb gondolatokat próbáltam kiszűrni.

Az összesen 22 perces, lassan a végéhez közeledő programban, ekkor Alföldi Róbert, színész, rendező beszélt volna Krajcsovics Éva művészetéről. Ö már élőben, ahogy a beszéde után, „végül”, a vásznon is megjelent volna a Kurtág házaspár. Ezzel tisztelegve a tavaly elhunyt Kurtág Márta emléke elött.

A program elkészült, megnézhető, itt lejjebb. Csak egy kattintás.

A meghívott művész joga eldönteni, ki beszéljen kiállításán. Krajcsovics Éva, Alföldi Róbertet választotta. Alföldi a képzőművészethez értő művész, biztos, érdekes gondolatokat hallhattunk volna tőle. Azt is tudtam, hogy vannak, akik nem kedvelik. De, a normális élet része, hogy bárki szabadon beszélhet, egy művész képeiről! A püspök atya is igy gondolta. Régen ismerem Alföldit. Sok mindenben nem értek vele egyet, de egy kulturált dialógus elengedhetetlen, különben életünk minősége állandóan süllyed és szellemi gettókba zárjuk magunkat.
Az elmúlt tíz évben volt olyan művész, aki meghívásomat lemondta, mert elutasította a katolikus egyházat. Az, hogy ellenséges hangokat hallattak, magukat kereszténynek tartó személyek, még elszomorítóbb. Főleg nekik szól Ferenc pápa, 2019. november 6.-án mondott, „Hidakat építsünk azok felé, akiknek más a kultúrája és a hite.” című beszéde.

Mivel utoljára írok ezeken az oldalakon, itt az idő egy leltárra.

A kiállított művészek többsége a Magyar Művészeti Akadémia tagjai, hárman Kossuth díjasok.Rabóczky Judit, Giotto angyalai című munkáinak egy középiskolában való felállítása 2013-ban egy komoly kultúrpolitikai tett volt, akkor is, ha ez senkit sem érdekel. Végül álljon itt azon művészek névsora, akiktől a Székesfehérvári Egyházmegye, Kortárs Művészeti Gyűjteménye, alkotással rendelkezett 2020-ban.

Aknay János, Csavlek András, Csurka Eszter, Fákó Árpád, Gonda Zoltán, Hegedüs 2 László, Jovián György, Kárpáti Tamás, El Kazovszkij, Kun Éva, Kuti Dénes, László Dániel, Lovász Erzsébet, Olasz Ferenc, Olescher Tamás, Pirk László, Rabóczky Judit, Somogyi Győző, Stefanovits Péter, Tenk László, Varga Patrícia Minerva, Váli Dezső, ef Zámbó István

23 művésztől, 29 mű.

Ebből 8 ajándék, a többit vettük

Hamvay Péternek ajánlva. - Népszava, „Üres gesztus”, 2011. 09 20

Reha György

 



Meghívó és plakát

Meghívó:  2020meghivo_kortars.pdf (631 kB)

Plakát:   2020plakat.pdf (922 kB)

 


 

Összefoglaló oldal az eddigi kiállításokról: Kortárs Művészeti Gyűjtemény beszámolói 

 


 

Videó megtekintése:

drive.google.com/file/d/1lEZjVSgO7L99H11S5dulRn2Eeig4OmLo/view

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk