Magyarok Nagyasszonya ünnepe Székesfehérváron - beszámoló

2022. 10. 08. | | 2022. 10. 10.

 

 

Máriához igazítsuk életünket – Magyarok Nagyasszonya ünnepe Székesfehérváron

2022.10.08. – Magyarok Nagyasszonyát, nemzetünk Pártfogóját ünnepelte a székesfehérvári öreghegyi plébánia, temploma búcsúnapján. Az ünnepnapon Spányi Antal megyés püspök, Ugrits Tamás pasztorális helynökkel és Tornyai Gábor plébánossal mutatott be szentmisét, amelyen azt hangsúlyozta: Máriához igazítsuk életünket, Ő legyen, aki előttünk jár, és anyai szeretetével, példájával tanít minket.

„Fontos időnként rátekinteni, hogy mit is jelent a nevünk, mit jelent a saját nevem és családi nevem, amellyel hordozom családom történetét, amihez én is hozzáadok saját életemmel” – kezdte köszöntőjét Tornyai Gábor plébános, majd hozzátette. „Fontos az egyházközségünk névnapja is, hisz azontúl, hogy Máriára figyelünk, azt is látnunk kell, amit Isten véghezvitt Őbenne. Fel kell tennünk a kérdést: Magyarok Nagyasszonya neve alatt mit jelent keresztény emberként élni, mit jelent ehhez a plébániához tartozni.”

Spányi Antal püspök arra emlékeztetett, mi magyarok Szent István óta úgy tekintünk Máriára, mint különös pártfogónkra. De valójában minden keresztény ember tudja és hiszi, hogy Jézus a kereszten mindnyájunk anyjává tette Máriát, és Ő pedig gyermekévé fogadott minket. A főpásztor arról is beszélt: egy keresztény katolikus ember mindig imádkozik Máriához, aki életünk minden percében segít bennünket, támogatja gondolatainkat, szívünk érzéseit, reményünket, szeretetünket. „Máriához igazítsuk életünket! Ő legyen a mérték, aki előttünk jár, és anyai szeretetével példát mutat, tanít minket. De nemcsak fohászkodnunk kell Máriához, hanem mindazt, amit rajta keresztül Isten adni akar, azt be is kell fogadnunk, életté kell váltanunk.”

A püspök beszélt a Biblia tanúsága szerinti jó és rossz küzdelméről, amely átszőtte az egész emberiség történelmét. Ma is elköveti az ember Ádám bűnét, szembemegy a Teremtő Isten akaratával, amelynek nyomán napjainkra fellázadt a családról, a férfiról és nőről szóló isteni elgondolás ellen, a természet ellen fordult, háborúkat és gazdasági válságot idézett elő. „Ma különösen rászorul a világ a segítségre, mert sok téves gondolat, sok indulat, rosszérzés, félelem uralkodik körülöttünk. Ahogy egy gyermek az édesanya szeretetével próbálja meg legyőzni saját gyengeségeit, nekünk is mindent Mária szeretetével kell jóvá tenni az egész világban. Ezért kérjük a Boldogságos Szűz Máriát, Magyarok Nagyasszonyát, imádkozzon értünk, hogy keresztény küldetésünket meg tudjuk valósítani” – fejezte be gondolatait Spányi Antal püspök.

A Székesfehérvár-Öreghegy Magyarok Nagyasszonya ünnepi szentmiséjén részt vett a város alpolgármestere, önkormányzati képviselők, a Borlovagrend tagjai, valamint eljöttek a város többi egyházközségeinek képviselői is.

Berta Kata
Fotó: Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk