Májusi búcsúnap Alsószentivánon - beszámoló

2023. 05. 13. | | 2023. 05. 14.

 

 

 

„Oltalmad alá futunk, Istennek Szent Anyja” – májusi búcsúnap Alsószentivánon

2023.05.13. - Megkezdődött az idei búcsúidőszak a Fatimai Szűzanya első magyarországi kegyhelyén. A korábbi évekhez hasonlóan most is kiadós zápor zúdult Alsószentivánra a májusi búcsúnap előtt, de égi édesanyánk gondoskodott róla, hogy ne mossa el az eső a rendezvényt: hűvös, de száraz idő várta a szép számmal érkező zarándokokat.

A szentmise szónoka Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita volt, aki a Szűzanya követésének fontosságára hívta fel prédikációjában a hívek figyelmét. Tanításának kezdetén érsek atya utalt Ferenc pápa látogatására, amikor a szentatya a záró szentmisén felajánlotta hazánkat és Európát Szűz Máriának, a béke királynőjének, hogy legyen béke a földön és az emberek a megtérés útjára térjenek, ahogy azt Fatimában is kérte a Szűzanya 1917-ben.

Szent István királyunk óta, aki felajánlotta népünket és Magyarországot Máriának, mi, magyarok a Szűzanya népének tartjuk magunkat, s ez a felajánlás csak erősödött történelmünk folyamán. Erősödött akkor is, amikor a fatimai jelenések híre eljutott hozzánk, s létrejöttek hazánkban is először csak kis kápolnák, majd itt, Alsószentivánon az ország első búcsújáró helye a Fatimai Szent Szűz tiszteletére az akkori atyák, Kovács Géza, majd Borbély Pál kezdeményezésére.

Addigra már szétterjedt a kommunizmus és az istentelenség Oroszországból Kelet-Európára és hatásában az egész világra, s a fatimai kis látnokok által közvetített üzenetek egyszerre jelentettek félelmet illetve vigasztalást az emberek számára. Félelmet, mert jelezte a poklot, a pusztítást, háborúkat, de vigasztalást, mert hirdette az isteni irgalmat, a kárhozat helyett az üdvözülés reményét, ahogy még a jobbik latornak is volt esélye megtérni a kereszten. Isten jóságából nagyobb esélyünk van az üdvösségre, mint az elkárhozásra, hiszen az elkárhozás tudatos szembefordulás Istennel, a lelkiismeretünk szavával. Erre figyelmeztetett bennünket a Szűzanya, hogy ez ne történjék meg, s az ő szeretete és tisztelete közelebb visz minket Krisztushoz is.

Államalapító királyunk felajánlását folytatni kell továbbra is. Fatimában ott van a magyarok felajánlása is, a magyar kálvária, a Szent István kápolna, s a külföldre szakadt honfitársaink is ezt tették Kondor Lajos atya segítségével. Nekünk is ezt kell követnünk. A Miatyánk után a második legrégebbi imádság az Oltalmad alá futunk, Istennek Szent Anyja mutatja ehhez ma is az utat a záró gondolatával: engeszteld meg nekünk Szent Fiadat, ajánlj minket Szent Fiadnak, mutass be minket Szent Fiadnak. Hogyan értelmezhetjük napjainkra ezt az ősi, IV. évszázadban lejegyzett imát?

Az emberek a mai napig szeretik bemutatni magukat általuk tisztelt emberek számára, a Szűzanyán keresztül pedig Jézust ismerhetjük meg. Én vagyok az út, az igazság és az élet – mondja Krisztus Fülöpnek. Mária példát mutat számunkra, hogyan kell követnünk a fiát, Jézust. Tudja az angyali üdvözlet óta, hogy Jézus az emberiség üdvösségére jön közénk. Ismeri a gondolatait, reakcióit is: Tegyétek, amit mond – biztatja a szolgákat a kánai menyegzőn, mert tudta, hogy segíteni fog rajtuk. S kitart fia mellett a kereszt alatt is, nem összeroskadva, hanem állva, tudja, hogy Jézus élete nem ér véget a kereszten, hanem van feltámadás a halál után, fia uralmának nem lesz vége.

Mária állhatatossága követendő számunkra is, hogy Jézus figyelmébe ajánlhasson bennünket. Különösen fontos ez a mai világban, ahol mérhetetlen tudatlanság van nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek között is, hiányzik a Szentírás és az egyház tanításának ismerete, s kell, hogy közvetíteni tudjuk keresztény értékeinket és kiállni azok mellett. S ehhez szükségesek a cselekedetek, mert nem elég csak hinni, ismeretet szerezni Jézusról, hanem az ismeretnek életté, tetté kell válnia, hogy valóra váltsuk Isten terveit – egy életen keresztül. Ma az ellenkezőjét látjuk mindannak, ami jóság, ami érték, s keresztény életünkben kitartani szinte száraz vértanúság már, mondhatnánk. S aki állhatatos, az üdvözül.

Ugyanolyan fontos az engesztelés, a bűnbánat is, hiszen bűnösök vagyunk. Imádkozzál érettünk, bűnösökért – mindannyian mondhatjuk az Üdvözlégyben. Most, amikor Európa nagy válságot él át, a bűnnek a botrányát éli át, különösen kell kérnünk a Szűzanyát, hallgatnunk kell az intelmére: Imádkozzatok! Hallgassatok szent fiamra! Térjetek meg! Higgyetek az üdvösség jó hírében! Ámen. – zárta homíliáját az érsek atya.

A mise végét a kegytárgyak megáldását követően a hagyományos körmenet jelentette, majd a búcsúnapot a hagyományos szentségimádás zárta. Június 13-án ismét találkozunk!

Képek és szöveg: Kiss Attila

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk