Megnyílt Benda Iván fotóművész tárlata a Szent Korona Galériában - beszámoló

2021. 05. 28. | | frissítve 2021. 06. 21.

 

 

Az élő Jeruzsálem – Megnyílt Benda Iván fotóművész tárlata a Szent Korona Galériában

2021.05.28. – Megnyílt Benda Iván fotóművész Az élő Jeruzsálem című kiállítása Székesfehérváron, a Szent Korona Galériában. Az alkotó 20 év munkájának eredménye a szentföldi tárlat, amely sok neves kiállítóhely után Fehérváron is bemutatásra került.

Jakubek Ágnes, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatónője örömmel köszöntötte az immár offline módon megnyílt tárlat vendégeit, és örömét fejezte ki, hogy éppen a gazdag hagyományokat őrző, a mélyen megélt hit világát bemutató szentföldi képekkel indulhatott ismét a kiállítóterem látogatása.

A tárlatot Jungbert Béla nyugalmazott nagykövet, a Corvinus Egyetem címzetes egyetemi docense nyitotta meg. „Benda Iván képein átüt, hogy érti, érzi és szereti ezt a helyet, benne az ott élő zsidókkal, arab-muszlimokkal és sokféle kereszténnyel együtt; rajta tarthatjuk a kezünket a civilizációnkat meghatározó bibliai-zsidó-keresztény hagyomány fő ütőerén” – hangsúlyozta beszédében a nyugalmazott nagykövet. A képeken megjelenő vallásosság lényegét így összegezte: „A három monoteista – tehát ábrahámi örökségű – világvallás hithű követői számára, – de még azoknak is, akik csak részleges megtartói vagy legalább ismerői a kulturális örökségnek, tradíciónak – a Jeruzsálembe vezető út spirituálisan az Ég, a Teremtő felé, az Égi Jeruzsálem felé közelít.”

„A képeket nézve az ember lelki-szellemi utazásra indul. Amikor elmélyülünk az alkotások mondanivalójában; próbáljuk megérteni, meghallani az általuk közvetített imádságra hívó szót” – emelte ki Spányi Antal püspök, majd személyes élményeivel folytatta köszöntőjét. „Az alkotások által újraélhettem a szent helyekkel való találkozások örömét. De újat is mutatnak nekem, hiszen találkoztam itt olyan képpel, ami a Via Dolorosát mutatja, – egy részét, ahol egyetlen lélek sincs. Így nem láthattam ott, mert mindig tömeg, van nyüzsgés, hangoskodás. Minden bizonnyal úgy, mint Jézus idejében is volt. Ezeket a képeket látva, – a portrékat, az embereket, a társaikat, bennük az örömöt és a szenvedést, a reményt és a talán kétségbeesést, ami időnként megmutatkozik ott – mind-mind valami olyan élményt ad, olyan indíttatást az embernek, hogy tegyünk egymásért, éljünk egymással együtt szeretetben, mert ha szeretjük Istent, egymást is kell szeretnünk.”

A fotóművész Jeruzsálemébe érkezve azt láthatjuk, hogy szeretettel az Eget közelebb tudjuk hozni a földi világhoz. Az alkotó maga mutatja meg az utat, amelyen elindulhatunk, hogy zsidók, keresztények, muszlimok, egymás kezét fogva, elinduljanak a béke és a szeretet Jeruzsáleme felé. „Jeruzsálem a lelkünkben a Shalom, azaz a béke. Békességet jelent nekünk, ez a legfontosabb üzenet. Bármi is történik abban a városban, abban a világban, akkor is nekünk a békesség a legfontosabb üzenet. Remélem, majd ennek a kiállításnak is átjön ez az üzenete: békesség. Ez volt vele a célom 20 éve és ma is. Van egy öreg mondás: az a fényképész, aki sokat beszél, lehet, hogy a képei keveset mondanak. Tekintsék meg a kiállítást, és beszéljenek a képek” – mondta végül Benda Iván a fehérvári eseményen.

A kiállítás megtekinthető Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában, július 23-ig, hétfőtől péntekig 9–17 óra között, valamint szombaton 10–12 óra között.

Berta Kata
A fényképeket Simon Erika készítette
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk