Nagyboldogasszony ünnep - szentmise - beszámoló

2015. 08. 15. | | 2015. 08. 16.

 

 

A mennybe felvett Mária velünk van
Nagyboldogasszony ünnepe Székesfehérváron

2015.08.15. - Együtt ünnepelte Székesfehérvár a Boldogságos Szűz égi születésnapját a fehérvári bazilikában. A koncelebrált püspöki szentmisén részt vett Takács Nándor ny. püspök, a város polgármestere, Fejér megye, a közélet és a közhivatalok vezetői is.

Fehérvár a Nagyboldogasszony tisztelet bölcsője, Szent Gellért püspök, a Szent István király által építetett Nagyboldogasszony prépostsági templomban mondta el nagyhatású beszédét, Szűz Máriáról, akit Boldogasszonynak nevezett. Az Ő érdeme, hogy Szent István király ettől kezdve mélységes tisztelettel tekintett Máriára és a halála előtt napon országunkat az Ő pártfogásába ajánlotta.

A jeles ünnepre sokan érkeztek hívek az egyházmegye különböző területeiről. Voltak Budapestről és Ludányhalásziból, hogy együtt, egy szívvel kérjék Mária oltalmát életükre, a városra és egész hazánkra.

Beszédében a főpásztor kifejtette, minden fontos dolgot tudhatunk az életről és a halálról, az ember mégis folyton keresi a választ, és szorong, mi lesz még ezután, mi történik majd halála után. „Mária mennybevételének napján gondoljuk mindazokra, akik imádságban fordultak Szűzanyához, és Ő elrendezte életüket, Krisztushoz vezette, a hozzá fohászkodókat. Amikor a fiatal magyar keresztény állam megsemmisülni látszott, Szent István neki ajánlotta koronáját, és ezzel egy nemzet életét tette rendbe, és országát Márián keresztül Isten kezébe tette.”- hangzott el a beszédben. „Mi kései utódok, akik félünk attól, hogy mit hoz a jövő, és hordozzuk életünk, keresztjeit, olyan jó, hogy hihetünk a Boldogságos Szent Szűz égi oltalmában és az első Magyar Szent Család közbenjáró imájában. Bízhatunk abban, hogy áldássá válik egész életünk, a hit formálja lelkünket és akaratunkat, reményt és biztonságot ad a mindennapokban.”- mondta a megyés püspök.

Spányi Antal végül arra kérte a híveket, mindennap tekintsenek Máriára, akihez, mint a fehérvári egyházmegye Patrónájához, Szent Istvánnal együtt különösen is közel állnak. Hogy békében és örömben teljenek napjaik, Isten dicsőségére és az emberek közti béke megvalósulására.

BPK
Fényképeket készítette Simon Erika
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 Kapcsolódó oldal:

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. július >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk