Nagyboldogasszony ünnep - szentmise - beszámoló

2022. 08. 15. | | 2022. 08. 16.

 

 

A Napba öltözött Asszony oltalma hoz új életet a világnak – Nagyboldogasszony ünnepe Szent István városában

2022.08.15. – Ünnepi szentmisét mutatott be Spányi Antal megyés püspök Ugrits Tamás pasztorális helynökkel, Dózsa István plébánossal és Babos Áron atyával a Szent István király székesegyház búcsúünnepén. Szent István városában, a Királyi Napok fontos eseménye a jeles ünnep, Nagyboldogasszony napja, amikor a katolikus világ Szűz Mária halálára és mennybevételére emlékezik. A főpásztor a Jelenések könyvének Napba Öltözött Asszonyáról beszélt, aki a végső győzelem felé vezeti a kereszténységet, és akinek oltalma alatt várjuk Urunk, Jézus Krisztus második eljövetelét.

„Négy évvel ezelőtt, húsvét ünnepén a főkapu bezárult, de elteltek az évek, és tegnap örömmel léptük át ismét a székesegyház küszöbét, hogy Bíboros úr a templom újjászületését áldásával kísérje” – kezdte a hálaadás szavaival a szentmisét Spányi Antal püspök. „Ma újra ünnepelünk, a város polgármesterével, vezetőivel, képviselőivel és a megjelent hívekkel, mert a templom búcsúja van. Máriára tekintünk, akiben mi nagy jelet kaptunk. Akik a jelekből tudnak olvasni, megértik, hogy mit jelent számunkra a Boldogságos Szűz Mária, s akik ismerik a történelmünket és visszatekintenek az évszázadokra – egy évezrednyi múltra –, azok meglátják ebben a történelemben Mária szerepét, oltalmát, vigasztalását. – És eljött az idő, hogy most megértsük, meglássuk azt az utat, amit az Istenanya készít számunkra, hogy jövője is lehessen ennek a mai világnak” – hangsúlyozta a püspök.

A főpásztor a legnagyobb Mária-ünnepnek nevezte Mária mennybevételének napját. Hiszen azok az apostolok, akik megtapasztalták Jézus életében az emberi élet minden örömét, gyengeségét és szenvedését, de feltámadását is, – láthatták, hogy a Boldogságos Szűz testestől-lelkestől a mennyei dicsőségbe ment fel.

Szentbeszédében a püspök felidézte, hogy ezen a napon, 1038. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján halt meg Szent István király, akit végakaratának megfelelően az általa alapított Nagyboldogasszony-bazilikában helyezték örök nyugalomra. „Ha belegondolunk, ennek a napnak a pusztulás, a tragédia, az eltűnés kezdetének kellett lennie. Szent István túlélte fiát, Imrét, akire az egész nemzet épített, akire reménnyel tekintettek, s aki alkalmas volt jellemben, erőben, szellemben, lélekben is arra, hogy Szent István nyomába lépjen, és ezt a népet vezesse. De meghalt, és el kellett temetnie a Szent Királynak, aki ott maradt erejében megfogyatkozva és reményében is meginogva. Szent István utolsó földi tettével a Nagyboldogasszony-bazilikában imádkozva megértette azt a titkot, amit addig talán nem értett meg: hogy egyetlen út van. S azt az utat csak az látja meg, aki szemét az égre emeli. Aki imádságos lélekkel él, és ilyen lélekkel próbája a világot szemlélni. S a világ zűrzavarában, a különböző jelek kuszaságában az égre emelve tekintetét igazodik el. Ott született meg az életének a műve, hogy ez az ország és ez a nép legyen Mária népe, s legyen Mária országa."

Beszéde végén Spányi Antal püspök arra biztatott, űzzük el a félelmet magunkból, bár a világ sokféle fenyegetettségben él, és sokféle szenvedés vár rá, a végső győzelem az Jézus Krisztusé, akit Mária oltalma alatt kétezer éve várunk.

 Berta Kata
Fényképeket készítette Dr. Berta Gábor 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk