Nagyszülők zarándoklata - beszámoló

2013. 10. 13. | | frissítve 2013. 10. 16.

 

 

 

Alsószentivánra, a Fatimai Szűz első magyarországi kegyhelyére hívta a nagyszülőket közös imára Spányi Antal megyés püspök, hálát adni az élet kegyelmeiért és Mária közbenjárását kérni a fiatalokért.

A kegyhelyen minden évben kilenc alkalommal tartanak engesztelő imádságot, a hónap 13. napján. Az utolsó engesztelő alkalom hagyomány szerint idén is püspöki misével zárult. Ezt az alkalmat a megyés főpásztor néhány éve a nagyszülők zarándoklatává tette, amikor az ünnepi szentmisében megáldotta az idős embereket.

Idén egybe esett az imanap azzal az eseménnyel, hogy a Szentatya Rómában fogadta az eredeti fatimai kegyszobrot és szentmise keretében Máriának ajánlotta az egész világot. A szentmise után ezért a főpásztor - lélekben csatlakozva Ferenc pápához - a kegykép előtt a Szűzanya oltalmába ajánlotta a családokat, egyházmegyénket, a nemzetet és az egész Egyházat. A kegyképhez egy viaszgyertyát is hozott ajándékba, amelyet az egyházmegye kispapjai készítettek ajándékba.

Nagy erő volt abban, hogy a gyerekek köszöntötték a szülőket és nagyszülőket, és a fiatalok együtt imádkoztak az idősekkel. A szentmise keretében egy idősebb asszony visszaemlékezett idős nagyszüleire és tanúságot tett életpéldájukról, amely formálta az Ő egész életét. Családjukban megélték az ökumenét, mivel a nagyszülők katolikus-protestáns házaspárként éltek. Hiteles istenkapcsolatuk, keresztény életvitelük miatt gyerekeik, unokáik is megőrizték a tőlük örökölt mély hitet, hívő életet.

Spányi Antal püspök az engesztelő nap végén elmondta: Alsószentiván titok, mert bár jelentéktelen helynek tűnik, - nincs művészi értéket hordozó temploma, és a környezete sem különösebb, a fatimai ünnepen mégis több száz zarándok érkezik, és élvezi a helybeliek odaadó vendégszeretetét. „Titkos imádságos hely ez, ahová először érkezett fatimai szobor és úgy látszik azóta is a Szűzanyának kedves helyévé vált. Mária évről évre hívja, vonzza az embereket, és örül, hogy ezt a hívó szót a nagyszülők meghallják.”

BPK
Fényképeket készítette Ugrits Tamás és Kallós Péter




 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk